Chardonnay och maten

Ny månad, nytt tema och en ny druva. Fast chardonnay är egentligen inte ny, jag tror att de flesta av oss har smakat på den någon gång. Om inte, så är det kanske dags att prova. 

Chardonnay är ett lika bra matvin, som aperitif. De viner som inte har lagrats på ekfat, blir krispiga, friska och aptitretande. Citrus, mineral och kanske en ton av rök är klassiskt för dessa viner. Föredrar du en sådan typ av vin, leta efter Petit Chablis eller Chablis.

Självklart fungerar de bra till mat också, men inga tunga grejer. Prova till räkfrossan eller en somrig sallad med kallrökt lax.

En ekfatslagrad chardonnay får mer kraft och smaker av tropisk frukt, kanske lite rostade nötter, mocca och smör. Ekfat kan göra under för viner, särskilt chardonnay. Men de kan också maskera vinet helt. Kvar blir bara smak av popcorn, kola och brända ekplankor. Lagom är faktiskt bäst. De viner som är lagrade lite lagom, passar perfekt till ljust kött, fågel, en del fetare fiskar, krämiga soppor och grytor.

Jag har valt ut några chardonnay-favoriter, som ni kan hitta i vårt vinbibliotek. Hur de smakar och vad man ska servera till, får ni såklart med på köpet. Leta gärna vidare bland våra recept. Vi har mängder av passande rätter till chardonnay.

Felino Chardonnay 

Felino är en ekfatslagrad chardonnay från Argentina, fast en variant med balans och sans. Här finns en fin rondör och härliga smaker av söt ananas, citrus, apelsin och en näve rostade nötter. Supergott! Prova till en fräsch somrig sallad med grillad kyckling och hasselnötter. Eller grillspett med grönsaker och halloumi. Fishtacos med en mild sås och krämig guacamole vore också en dröm.

Felino

Mulderbosch Chardonnay 

Mulderbosch från Sydafrika håller samma stil som Felino. Gula stenfrukter och nötter, tillsammans med lite vanilj från faten ger ett generös och lättgillat vin, som ändå är seriöst och mycket välgjort. Servera till grillad tonfisk. Tillbehör? Grillade persikor och en sallad med ruccola och parmesan. En smörstekt toast med årets första gräddstuvande kantareller skulle inte heller sitta fel…

mulderboschchard

 

 

Annons:

Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines Patriarche

Dricker du vitt vin från Bourgogne i Frankrike, är det alltid chardonnay i glaset. Samma sak gäller vinerna från Chablis. Här har vi ett svalare klimat än till exempel Argentina, Kalifornien och Sydafrika. Vinerna blir därmed lite svalare, friskare och får en annan typ av syra och stramare stil. Denna Bourgogne är precis så. Lätt rökig och frisk med smak av citron och grapefrukt. Utmärkt till halstrad lax med en god citronmajonäs, citrushollandaise eller kanske grillad torskrygg med mycket brynt smör.

patriarche

Bouchard Aîné Chardonnay

Denna chardonnay kommer också från Frankrike, men är helt lagrad på ståltankar. Inga ekplankor, nötter, smör och kola här alltså. Istället har vi ett friskt vitt med smak av mineral, pigg syra, gröna äpplen och citrus. Som gjutet till skaldjur med en god aioli eller en klar fisksoppa med samma goda aioli. Eller bara en klassisk räksallad.

Bouchard

Fler artiklar