Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cava stramar åt sina bubblor  - DinVinguide Cava stramar åt sina bubblor 
Skriven av Sofia Ander

Cava stramar åt sina bubblor 

Försäljningen och intresset för de spanska bubblorna, som går under namnet cava, har ökat enormt det gågna året. Det har också skett en hel del förändringar inom regelverket för produktionen av cava under de senaste två-tre åren. 

Cava stramar åt sina bubblor

Åtstramningarna och uppdateringarna är de största och kanske mest betydande som gjorts på över 30 år. Man började smyga igång redan 2017. Då med det nya steget i klassificeringssystemet; Cavas de Paraje Calificado. Då var det bara ett 10-tal producenter som hade möjlighet att skriva ut klassificering på sina flaskor. Samma siffra står sig än idag – ett tecken på att reglerna är strikta och kräver mycket av sin producent, men samtidigt välkomna. Några producenter finns tillgängliga på vår marknad, som Can Sala, Codorniu, Juvé & Camps, Pere Ventura och Alta Alella.

Vi träffar Alta Alella som är på kort visit i Stockholm. De är en ekologisk producent som ligger i D.O Alella, bara 15 kilometer norr om Barcelona. Den minsta appellationen i Spanien, uppodlad med 250 hektar vingårdar och som huserar åtta producenter. Druvor som dominerar är fram för allt olika typer av garnacha och xarel-lo som lokalt heter pansa blanca. 

Alta Alella är den största gården med 60 hektar mark, uppdelat mellan olika plotter. De ger dem möjligheten att skapa en stor mångfald av viner, stilla som bubblande. 

– Vi tänker hela tiden framåt, berättar Laura Bret, från Alta Alella. Vi måste planera för framtiden i takt med miljöförändringar. Vi experimenterar bland annat med piwi-druvor (hybriddruvor anpassade för extrema klimat) för att se vad som kan fungera i ett varmare klimat. Vi återvänder också våra vinflaskor i den mån det går. Det gör stor skillnad idag men tanke på skenande flaskpriser. 

– Tack vare de nya reglerna kan vi sätta ut Integral Producers/Elaborado Intergral, på våra flaskor. Det är en ny certifiering som innebär att vi gör allt själva. Vi äger våra egna vingårdar och vi buteljerar allt på plats. 

 

Idag produceras fortfarande merparten av all cava i Katalonien, omkring 95 procent enligt färska siffror. Att det står D.O Cava på flaskan säger däremot inte så mycket. Inget om exakt ursprung, lagringstid eller växtplats. Med den ökande konkurrensen, särskilt från två håll – Prosecco och Champagne – måste cava hävda sig och ta sin plats. Även utbrytargruppen Corpinnat har satt press på producenterna av cava. Läs gärna mer om Corpinnat längre ned i artikeln.

Under de senaste två åren har nya regelverk börjat ta form. I början av året skapades Cava Guarda and Cava de Guarda Superior. För en Cava Guarda gäller kort och gott en lagringstid om minst 9 månader på flaska.

För tilläget Superior gäller minst 18 månader, samt att all frukt ska komma från en subzon och att vinfirman ligger inom samma zon. Här gäller också hårdare regler kring skördeuttag samt åldern på vinrankorna.

Subzonerna i Katalonien går under samlingsnamnet, Comtats de Barcelona, och inkluderar Valls d’Anoia-Foix, Serra de Mar, Conca del Gaia, Serra de Prades and Pla de Ponent. In i landet inkluderas Valle de the Ebro Valley med sub-zonerna Alto Ebro och Valle del Cierzo, och på gränsen till Portugal ligger zonen och Viñedos de Almendralejo. Ytterligare en zon i Valencia kommer snart att bli namngiven.

Mer information finns på hemsidan för DO Cava 

 

Det fins två steg till efter Cava Guarda and Cava de Guarda Superior.

Först ut är Gran Reserva som kräver en lagringstid om minst 30 månader. Den högsta Cavas de Paraje Calificado kräver 36 månader. Samma regler som 2017. Subzonen och lagringstiden kommer stå tydligt på baksideetiketten av varje flaska och också markeras med en färg, ungefär som i Rioja. Detta gör det enklare för konsumenten att identifiera stilen på cavan.

Nästa steg är ett stort steg, och ett krav dessutom. Det gäller samtliga viner inom kategorin Reserva, Gran Reserva och Cavas de Paraje Calificado, som år 2025 ska vara ekologiskt certifierade. Allt för att ytterligare strama till och höja kvalitén och även synen på cava. Med sin produktion på 250 miljoner flaskor årligen har man definitivt möjligheten att både synas, höras och ta för sig.

Och inte minst drickas!

 

På tal om drickas, låt oss avsluta med ett bubblande tips från Alta Alella. Aus Bruant 2020, som lanseras 28 oktober (199 kr. 2000 fl)

Cava stramar åt sina bubblor En cava i sann Alta Alella-anda. Görs på 100 procent pansa blanca utan tillsatt svavel och helt torrt i stilen. En rökig och mineraldriven aperitif som mjukas upp av aprikos, kvitten, persika och livfulla bubblor.

Cava stramar åt sina bubblor 

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer