Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
cava
Skriven av Sofia Ander

Cava – bäst i test 2018

Turen har kommit till den bästa cavan för 2018. Åtminstone enligt oss på DinVinguide.se. Ni har redan kunnat läsa om våra bästa prosecco- och champagnetips. Och ni har även fått lite nyheter, fakta och siffror gällande cava i en tidigare artikel. Men nu läs om cava - bäst i test.

Hörde jag skål?

Cava – bäst i test 2018

Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2013, nr 97065. 199 kr. 3600 flaskor lanserades den 7/12.

Vinet finns kvar i flertalet butiker. Passa på!

Gramona är en återkommande favorit. Anledningen är enkel; cavan är görgod. Deras ”instegsbubbel” och flaggskeppet Imperal sätter nivån och den är hög. Alltid lika rent och snyggt och i samma veva rikt och läckert.

I glaset bjuds vi på gula plommon, rostade hasselnötter, friska vinteräpplen, aprikos och en lång mineralspäckad eftersmak.

Blenden består av 50% xarel-lo, 40% macabeo och 10% chardonnay. Imperal har legat i minst tre år på sin jästfällning. Gramonas ”expedition liqueur” som tillsätts efter degorgering har många år på nacken. Hela 100 år.

 

Det får bli en bonus också, när vi ändå poppar korkar.

Gramona Ill Lustros Gran Reserva 2011 (nr 71915, 325 kr), som kostar lite mer men också smakar desto mer. Ill Lustros ligger i beställningssortimentet.

Stilen känns igen med söta fatkryddor, rök och mineralsälta möter oss vi vid första sniffen. Smaken och bubblorna går åt det krämiga hållet. Tänk cashewkräm hasselnötter och frukter som vit persika och nektarin. Komplex och oerhört smarrigt. Går att lagra i många år. Om man hinner.

Innehåll: 75 % xarel-lo och 25 % macabeo. Tid på jästfällningen: 72 månader.

 

AA Opus Evolution Mirgin Laieta Gran Reserva Brut Nature 2014, nr 77734. 249 kr. Beställning

AA kanske inte är det mest lyckade namnet i dryckessammanhang. I detta fall betyder det dock Alta Alella, vilket är namnet på producenten. De har sin bas utanför Barcelona, bara två mil norrut.  Här producerar de både stilla och mousserande viner, med stor respekt för miljön. Denna cava är ekologiskt certifierad och även framställd enligt veganvänliga principer.

Glaset är fyllt med härlig sälta och komplexa toner av nötter, vit persika, havtorn, hjortron och ett stort driv. Ihållande syradrivande eftersmak. Stramt, kruttorrt och häftigt.

Innehåll: 50 % pansa blanca (synonym för xarel-lo), 30 % macabeo och lika delar chardonnay och pinot noir. Vila på jästen: 30 månader.

 

Reserva Real Freixenet, nr 88959. 209 kr. Beställning.

Freixenet har höjt nivån de senaste åren. De är även en av få vinfirmor som har kunnat lansera en Cava de Paraje – en cava från en enskild vingård med höga krav gällande lagring, stil med mera.

Reserva Real är en cava med ett moget och inbjudande tillstånd. Frossa i hasselnötter, valnötter, gula plommon, aprikos och apelsin. Rena rama julbordet! Eftersmaken bjuder på maffig rök och mineral. Gott!

Dosagen är låg; endast 4 gram socker per liter. Det är med andra ord en mycket torr cava som ändå är rik och maffig i stilen.

Innehåll: macabeo, parellada och xarel-lo som förstärkts med 20 procent reservevin. Reserva Real har legat i 36 månader på sin jästfällning.

 

Det får bli ett bonustips från Freixenet också. De producerar inte enbart den där svarta flaskan.

Elyssia Gran Cuvée Brut, nr 77150. 179 kr. Beställning.

Flörtig och rik med läckra smaker av gula plommon, vit persika, aprikos och mogen citrus. Bubblorna är fluffiga och krämiga.

Här ligger dosagen på 9 gram, vilket ger ett lite mer runt och fruktdrivet intryck.

Innehåll: chardonnay, macabeo, parellada och pinot noir. Elyssia har legat på sin jästfällning i 24 månader.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer