Calera Wine Company briljerar

Josh Jensen är amerikanen som förfördes av druvan pinot noir, efter att ha arbetat hos några av de främsta vinhusen i Bourgogne.

Det var inga mindre än Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac. Josh tog med sig sina vindrömmar hem till Kalifornien. Resten är vinhistoria.

Jag minns första gången jag träffade Josh Jensen. Det var för några år sedan, då han besökte Stockholm för att visa upp nya årgångar av sina viner och berätta sin historia. Han var klädd i jeans, rutig skjorta och en bolo, ett slags halssmycke som påminner om en tunn slips. Han såg faktiskt ut som en cowboy. Cool och målmedveten.

Stilen går igen i hans viner. De är också coola; svala och eleganta. De är målmedvetna, med tydligt ursprung och terroir. Inspirationen är Bourgogne, men varför uppfinna hjulet en gång till? Josh har hela tiden varit medveten om det. Kalifornien är inte Bourgogne, men det att göra chardonnay och pinot noir under de bästa förutsättningarna ändå. När man ändå är i farten, kan man lika gärna producera lite viognier och aligoté också.

Genom importören i Sverige är det dock fokus på chardonnay och pinot. Vi ska vara väldigt glada för det. Josh producerar förvisso sju olika pinot noir-viner och två viner på chardonnay, men det är inga enorma mängder. På fredag blir det i alla fall en imponerande påfyllning i beställningssortimentet, då alla sex vingårdsbetecknade viner på pinot noir lanseras. Jordmånen är densamma; kalksten dominerar. Det som skiljer plotterna åt är höjden och exponeringen. Vinerna är döpta efter betydelsefulla personer i Josh liv.

Samtliga pinoter kommer från årgång 2013. En årgång som rankas högt av både vinproducenter och kritiker. Jag är personligen mycket förtjust i 2013, som kombinerar kraft, frukt och balans på bästa sätt. Jag föredrar pinot noir med extra djup och gärna lite tanniner. Det hittar vi i Calera 2013, en firma som känns bättre än någonsin!

 

 

Annons:

Calera Central Coast Pinot Noir 2013 (nr 87282, 249 kr) ligger redan i fast sortiment och omkring 70 butiker. En saftig pinot med mustig röd frukt och läckra juliga kryddor. Lika god idag, som om fem år.

Calerapn

De Villiers Pinot Noir 2013, nr 78738. 479 kr

En av yngre vingårdarna, planterad 1997. Vinet bjuder på ett fint bett, lite mörk bitter choklad och frukt som vildhallon och körsbär och mynta i eftersmaken. Gott i sin unga stil, men klarar många års lagring. Allt är en smaksak.

Ryan Pinot Noir 2013, nr 70502. 499 kr

Ryan är också en av de yngre plotterna, som stilmässigt är lite slankare än De Villiers, med stramare tanniner och sprittande röd frukt. Kommer öppna upp sig fint de närmaste fem åren, så ha gärna lite tålamod med Ryan.

CaleraRyan

Mills Pinot Noir 2013, nr 70437. 559 kr

Frisk och läskande med täta tanniner, lång eftersmak där körsbär, cassis och hallon tillsammans med mineral och lite choklad hänger med hela vägen. Har vissa likheter med  De Villiers.

Reed Pinot Noir 2013, nr 72399. 619 kr

Mer saftig i stilen, med pigg syra, mängder med röda bär och en fin örtighet och mineralitet som hänger kvar.

Jensen Pinot Noir 2013, nr 73426. 769 kr

Elegant, sval och mustig med lång eftersmak där vi hittar cassis, hallon, plommon och mynta.

CaleraJensen

Selleck Pinot Noir 2013, nr 73285. 819 kr

En av de äldsta vingårdarna, döpt efter Josh mentor George Selleck. En stor vinupplevelse med otroligt djupt, fokus och koncentration. Mynta, rosmarin, cassis och granatäpplen vävs samman till ett helt komplett vin. Magnifikt.

Vi får också en sneak peak på Calera Central Coast Chardonnay 2014, som lanseras först i december. Ett vin värt att vänta på.

CaleraCH

Årgång 2014 är briljant och vinet är snyggare än någonsin, med läskande ren frukt, en ton av rostade hasselnötter, lite fat för volym men med balans och mängder med mineraler och pigg syra i den långa eftersmaken. Det är tur att släppet består av 1200 flaskor. Trodde aldrig att jag skulle se fram emot december så.

Importör är Johan Lidby Vinhandel 

Calera grundades 1975 i Hollister, Monterey som ligger cirka två timmars bilfärd söder om San Fransisco. År 2007 fick han titeln Winemaker of the Year av San Fransisco Wine Chronicle. Josh är idag drygt 70 år men fortfarande verksam.

Läs mer

Fler artiklar