Bubbel till nyår – sista chansen!

Bubbel till nyår? Ja självklart! Men då gäller det att vara kvick. Handlar du på Systembolaget så har du tre dagar på dig. Vi guidar dig till rätt köp. Vi heter ju DinVinguide. 

Bubbel till nyår

Att stå i kö är inte särskilt upphetsande. Inte ens till Systembolaget. Men risken är du får stå där på fredagkväll eller hela lördageftermiddag om du inte har en plan, som Sickan sa (från filmerna om Jönssonligan, för den som är född senare efter 1980-talet).

Men du kan sitta lugnt i bubbelbåten. Vi har inköpsplanen klar åt dig. Från cava till crémant och champagne. Fokus ligger på det som ligger i fast sortiment – det finns ingen tid att beställa vin nu.

Fler tips på prosecco, cava och champagne finns i våra artiklar om bäst i test nedan. 

 

CAVA OCH CRÉMANT

Dignitat Cava Brut Nature, nr 78768. 109 kr

Kruttorrt, check på den. Veganvänligt, check på den. Ekologiskt, check på den. Gott och prisvärt, check på den. Finfin cava fylld med energi, syror och citrusskal för hela nyårsafton.

Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva 2014, nr 7923. 139 kr

Ordentligt drag i syrorna i denna ekologiska cava, som bjussar på grapefrukt, citron, läskande skalbeska och fin rondör i moussen. Även denna är veganvänlig.

För den som är nyfiken på att prova en Cava de Paraje (en ny hög kvalitetsnivå för cava) rekommenderar jag att man investerar i Freixenet Can Sala Cava de Paraje 2007. Den lanserades i liten skala den 7/12 och finns på utvalda Systembolag.

Druvor: xarel-lo och parellada och 80 månader på sin jästfällning. Coolt.

Läs mer om cava i min artikel nedan.

Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404. 139 kr

Stram och intensiv crémant gjord på chenin blanc, chardonnay och cabernet franc. Gula plommon, grapefrukt, grillad citron i glaset. Avslutet är långt och förförande fluffigt.

Nr 7404,

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 7725. 149 kr

Clotildes krispiga och energigivande bubbel är en riktig smällkaramell. Den är är fylld med granny smith, puffar av rök, krossade stenar, kalk och så klart syror som går från aperitifen till 12-slaget.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2014, nr 77864. 149 kr

Krämig och omfamnande med rika smaker av mogen gul stenfrukt som aprikos och persika, apelsin och vinteräpplen. Flörtigt.

EN DUO FRÅN ITALIEN

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2011, nr 77152. 139 kr

En frisk fläkt från Norditalien med ett stramt och läskande innehåll. Salta nötter, citronskal, kalk och krossade stenar hittar vi i glaset.

rotari-nr-77152-blanc-de-blancs-extra-brut-2010

Ferrari Brut, nr 7721. 165 kr

Trots att Ferrari inte har något med bilen att göra går flaskan alltid ned mer racerfart. Det är tack vare det fina innehållet; krämig mousse, vit persika, nötter, grapefrukt, pigga syror och mineral.

 

Annons:

ROSA CHAMPAGNE

Gosset Grand Rosé Brut, nr 7405. 499 kr

Stor och maffig, fylld med färska bär. Här mixas hallon med lingon, tranbär och granatäpple till en ljuvligt, läskande och uppfriskande energidryck.

Gosset Grand Rosé Brut

Pol Roger Brut Rosé 2009, nr 77071. 570 kr

Charmigt, stort och väldigt gott. Njut av mosade lingon, tranbär, puffar av rök, mogna vinteräpplen och blodapelsin.

Pol Roger rosé vintage 2009

Bollinger Rosé, nr 7755. 599 kr

Inbjudande och flörtig i sann Bolly-anda. Servera i stor kupa, dofta och njut. Vi hittar vildhallon, tranbär, granatäpple, aromatiska färska örter i denna vinösa champagne.

Bollinger Rosé

Louis Roederer Rosé 2012, nr 77226. 599 kr

Ljuvlig rosé med både charm och finess. Krossade rödsyrliga bär möter rosa grapefrukt, mineralsälta, kalk, rökpuffar och ståtliga syror.

 

NÅGRA SÄKRA CHAMPAGNE-KÖP UNDER 500 KRONOR

Diebolt-Vallois Prestige Brut, nr 7723. 389 kr

Endast 100 procent ren och krämig chardonnay i sin bästa form. Vi möts av svenska vinteräpplen, vita päron, mogen citrus, krossade stenar och rostade hasselnötter.

DieboltVallois Prestige Brut

Taittinger Brut Reserve, nr 7422. 405 kr

Klassisk och pålitlig, Taittinger är alltid ett säkert kort. Och det är gott också. Njut av gula och gröna äpplen, nybakad smörig croissant, nötmix och en lång, frisk eftersmak.

Taittinger Brut Réserve

Prova också årgång 2013 (nr 7871, 545 kr) som är lite stramare i stilen, med fin energi och mogen frukt.

Pol Roger Brut Reserve, nr 7549. 430 kr

Pol Rogers brut står för harmoni och renhet. Det är stilrent, svalt och prydligt. Röda äpplen, mogen citrus och brioche lockar till påfyllning.

Pol Roger réserve brut

Louis Roederer Brut Premier, nr 7602. 439 kr

Roederer tillhör också de säkra vinköpen. Omfamnas av ljummen brioche, granny smith, pomerans, färsk nougat och puffar av rök i det ihållande eftersmaken.

Charles Heidsieck Brut Reserve, nr 77522. 459 kr

Jag gillar Charles för att den stickar ut med sina lite mer breda och mumsiga smaker av vit choklad, rostade nötter, söta kryddor och drivor med gula stenfrukter.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nu – spring och köp!

Läs mer

Fler artiklar