English Sparkling

Du läste rätt. Det finns bubbel i England. Och då syftar vi inte på pärlande cider eller stora pints med öl. England har producerat mousserande vin enligt champagnemetoden sedan 1990-talet. Läs om Sofias tankar om English Sparkling.

English Sparkling

På Systembolaget finns idag en handfull engelska vinproducenter som gör mousserande vin. En av dem är Ridgeview i Sussex. De är relativt gamla i bubbelgamet. De har producerat mousserande vin sedan slutet på 90-talet och har funnits tillgängliga i Sverige i ett antal år. Ett importörsbyte senare och mer uppmärksamhet på Englands viner, har satt lite fart på den svenska marknaden.  

Tom Surgey som ansvarar för PR och försäljning hos Ridgeview, var nyligen i Stockholm för att hålla i några vinmakarmiddagar. Bagaget var så klart fyllt med vin och på schemat stod även en stund över för oss vinskribenter. 

– Den engelska vinindustrin bubblar som aldrig förr, berättar Tom. – Efterfrågan är just nu större än tillgången. Det är svårt att hinna med i produktionen. Det finns däremot gott om gårdar och vinerier, omkring 500 stycken, fortsätter han. Av dessa är det ungefär 15-20 som är nyckelproducenter.

– Alla har sin stil och smakprofil, snarare än ett fokus på terroir. Det är fortfarande för tidigt att kunna bena ut det. Ett klassiskt och typiskt mousserande från England har hög syra, stor fräschör och rena smaker och dofter av citrus. 

– På sikt kommer vi kanske namnge vinet efter sin växtplats, som ett glas Sussex eller ett glas Kent. Men tillsvidare nöjer vi oss med att kalla det English Sparkling. 

 

 

Några smakprov från Ridgeview

Ridgeview Cavendish Brut 2014, nr 72758. 349 kr

Krämigt och rätt rikt, med syradrivna smaker av gröna äpplen, grapefrukt, mandlar och gula plommon. Ihållande, djup eftersmak.

Ridgeview Bloomsbury Brut, nr 74954. 349 kr

Ridgeviews signaturvin, med en högre andel chardonnay. Det bidrar till ett citrusmättat och mycket krispig vin, där vi hittar grapefrukt, citron, lime, rivet citrusskal och intensiv sälta i eftersmaken.

Wiston är en ung firma, som också ligger i Sussex, i landets sydöstra delar. Jordmånen i Sussex domineras av flinta. I samma delar ligger även Nyetimber, en av landets pionjärer. Idag hittar vi deras före detta vinmakare Dermot Sugrue i Wistons källare. Dermot nöjer sig inte med enbart ett jobb, han gör vin under sitt eget namn också.

 

Annons:

Wiston Estates South Downs Cuvée Brut 2013, nr 79188. 349 kr

Krispigt till max, sprängfyllt med konfiterad citron, grapefrukt, vit persika, en hint av rostade nötter och ett långt syraspäckat avslut.

Sugrue Pierre The trouble with dreams 2013, nr 79433. 459 kr

Vilket problem med drömmar som vinmakaren syftar på, förtäljer icke historien. Kanske hur svårt det är att komma ihåg dem? Den höga syran i detta vin kommer vi däremot minnas, tillsammans med gröna äpplen, citrus och stor struktur. Spara gärna för kommande drömmar.

Hambledon är också en gammal spelare, som gjort stilla vin sedan 1960-talet. Några turer och byte av ägarskap senare, började man framställa mousserande vin först för lite drygt 10 år sedan. De ligger i landets sydvästra delar och till skillnad från Sussex, är jordmånen här präglad av kalksten. Precis som i Champagne. Det, plus det svala och friska klimatet, gav tillräckligt med anledningar för champagnehuset Pommery att också etablera sig här. Deras bubbel är inte tillgängligt I Sverige i dagsläget, men om du ser en flaska; slå till. Vinet imponerar med sina brödiga dofter och smaker av rök, mogen citrus, rostade nötter och strama struktur.

Hambledon Brut, nr 71307. 429 kr

Krispiga syror men också krämiga bubblor, med ett uppfriskande innehåll av gröna äpplen, citrus, kalk och rökiga stenar. Mineraldrivet och lockande.

Hambledon Rosé, nr 73152. 459 kr

Frukten är charmig och intensiv. Njut av friska hallon, tranbär, granatäpplen och röda äpplen som strösslats med vita mandlar och vita rosor.

Under jul- och nyårsruschen är det alltid extra mycket jobb för både importörer och Systembolaget. Mitt råd är att lägga in en order på det du vill beställa så tidigt som möjligt. Kanske en flaska English Sparkling eller två till alla stundande högtider.

 

Bubblande fakta

Enligt de senaste siffrorna är 2 554 hektar odlade med vin i England. En ökning med 15 % sedan 2015. Merparten av odlingarna är koncentrerade till South East, alltså området söder om London.

Pinot noir har störst spridning, med sina 803 hektar, tätt följt av chardonnay som består av 771 hektar. Därefter kommer pinot meunier, bacchus och seyval blanc; en hybrid som ska klara av det kalla klimatet.

Viktiga exportmarknader är bland annat USA, Skandinavien och Japan.

Vill du veta mer? Surfa in på https://www.winegb.co.uk

Läs mer

Fler artiklar