Bodegas Chivite – historiska viner från Navarra

Att Spanien är så mycket mer än Rioja, Sherry och Cava, det har vi redan konstaterat. En av Riojas viktiga grannregioner är Navarra. Här har familjeföretaget Chivite producerat vin sedan mitten på 1600-talet.

Elva generationer senare, är Chivite fortfarande familjeägt, med Julian Chivite som VD. Under åren har man så klart vuxit. Idag äger firman mer än 600 hektar vingårdar, som är utspridda i regionerna Rueda, Rioja, Ribera del Duero och Navarra. En av deras mer kända vinserier är prisvärda Gran Feudo, som kom till världen 1981.

Några år senare, 1985, lanserades firmans viktigaste vin från Navarra; Chivite Coleccion 125 Reserva, som släpptes för att fira 125 årsdagen av Chivites allra första export av sina viner. För att fira och för att också lära sig om vinets utvecklingspotential, arrangerade Chivite nyligen en stor vertikalprovning. DinVinguide var inbjuden.

Frukten till Chivite 125, kommer från vingården Granja de Legardeta, där 135 hektar är planterat med vinrankor. Den ligger i norra Navarra, som faktiskt är en av de mest nordliga vingårdarna på den Iberiska halvön. En sval del alltså, med plotter som ligger nästan 500 meter över havet och där jordmånen är mineralrik, bestående av lera, kalksten och sand. Perfekt för vinodling. Särskilt för odling av viner med en hög kvalité.
Här har Chivite planterat tempranillo, cabernet sauvignon, merlot och chardonnay för det vita vinet i kollektionen.

Ni ska slippa läsa provningsnoteringar från varje vin. Hur intressant är det egentligen? Vi började med årgång 1992 av det röda vinet och jobbade oss fram till den aktuella årgången 2011. Vad man däremot kan konstatera och peka på, är vilka årgångar som sticker ut och vilken stil Chivite 125 har.

Vi kunde relativt snabbt in i provningen se ett mönster. Collecion 125 vinner på lagring. Årgång 1992 som består av 80 % tempranillo och resterande cabernet sauvignon och merlot, är fortfarande pigg, vital och fullmatad med livlig frukt och mineraler.
Årgång 2000 är ännu lite dov och knuten. Medan 2002 är en favorit, med sin läskande röda frukt, mineralitet, parfym och kryddighet.

Samtliga viner har lagrats på franska tunnor, ibland en blandning av nya och gamla barriquer och bourgognefat, från 12 till som mest 18 månader.
Med åren har man valt att fokusera på enbart tempranillo. Årgångarna 2009 och 2010 består av 100 procent tempranillo. I aktuella årgången 2011 har man dock adderat några procent cabernet sauvignon igen. Den behöver tid i buteljen, med sin återhållsamma frukt och strama tanniner.

De senare årgångarna känns överlag mycket lovande, men behöver som sagt lagras. 2006:an ligger i beställningssortimentet för endast 199 kronor. Collecion 125 är inte annat än ett riktigt fynd. Ett stort spanskt vin som kan lagras i decennier.

Annons:

På Systembolaget finns även två årgångar av 125 Blanco. Ett vin som alltid varit gjort på enbart chardonnay och lagrats på franska ekfat i cirka 10 månader. Vi provar 125 Blanco ända ner till 1994. Visst är det moget, men syran, mineraliteten och inslag av nötter, sälta och torkad frukt är där. Årgång 2012 som finns kvar på några av monopolets hyllor, börjar precis öppna upp sig något. Jag hittar dofter och smaker av bivax, nötter, grillad citrus, grapefrukt och en frisk mineralitet i den långa svala eftersmaken.
Hittar ni 2008, slå till! Den har uppnått en fin mognadsfas med sina djupa smaker av citrus och tropisk frukt. Årgång 2004 är också i samma nivå, där fräschör mixas med nötter, sälta och apelsin. 125 Blanco är lite dyrare och ligger på 289 kronor. Nivån och filosofin är dock densamma. Vinerna är svala, friska och eleganta och kräver tid.

Vi avslutar med 125 Vendimma Tardía; sent skördad moscatel, som alltså är det söta vinet. Det lagras också på franska fat i några månader innan lansering. För att vara ett sött vin, är det mycket balanserat och går mer åt det krispiga, friska hållet. Den senaste årgången, 2010, är redan drickbar och bjuder på smaker av fläder, bergamott, ananas, mango och grape. Årgång 1998 är som ett helt annat vin, fast lika gott. Här har alla smaker koncentrerats och blivit djupare. Ett vin med rika inslag av gula och gröna russin, rostat bröd, fikon, torkade frukter och aprikoser.

Slutligen, Coleccion 125 mår bra av ditt tålamod och din tid. Det finns så mycket annat vi kan njuta av i väntan på en av Spaniens storheter.

Svensk importör är Ward Wines

Läs mer

Fler artiklar