Bodegas Beronia kan det här med fat

Bodegas Beronia heter vinfirman i Rioja, som skapades på 1970-talet av ett gäng mat- och vinentusiaster. Vin och mat var deras stora passion och gemensamma nämnare, varför inte då starta ett eget vineri? Idag ägs firman av Gonzales-Byass, ett stort företag som står bakom sherryn Tio Pepe m.m. Passionen och kärleken för vinet lever självfallet kvar och vinmakaren med. Matías Calleja har varit hos Beronia i mer än 30 år.

Matias har också en passion: för ekfat. Det bör man ha om man är vinmakare i Rioja. En region som är (ö)känd för att inte direkt vara modesta med just användningen av fat, särskilt vaniljstinna amerikanska. Massor med ekkryddor, rostade toner och vanilj har varit och är fortfarande till viss del synonymt med hederlig, gammal Rioja. Inget fel med det, fast som vi alla vet, är balansen bland de viktigaste i ett vin. Så tänker Matias också. Flera av Beronias ektunnor består därför av en amerikansk del och en fransk del. Toppen/botten är gjort av fransk ek, medan sidorna kommer från amerikansk ek. En komposition man faktiskt var först med.

Ekfat är med andra ord viktigt i Rioja, särskilt hos Beronia som idag äger nästan 30.000 ektunnor av olika slag. Detta för att kunna experimentera och få fram de bästa vinerna och sin husstil.

Vi får också ta del av litet experiment. 100 % tempranillo, från samma årgång – 2012 – som fått ligga i 17 månader på ek. Skillnaden ligger i faten.

Provningen inleds av Matías, med tempranillo som legat på franska fat. Vinet är friskt, mineraldrivet, har tydliga tanniner, kryddor och struktur. Syran är hög och frukten går åt plommon och körsbär.

Vin nummer två kommer från de amerikanska faten. Här upplevs tanninerna som både snällare och sötare. Frukten är mer tydlig och drar åt röda bär. Här finns också nyanser av lite choklad och vanilj.

I det tredje vinet, har vi den s.k färdiga produkten. Samma vin, som lagrats på mixen av amerikansk och fransk ek. Stilen är saftig och ung och känns mer komplett och sammansatt. Syran är frisk och vinet är fullt med toner av mineral, röda bär, lite kokos och vanilj.

Trots betydelsen och inverkan av ek, har Beronias viner en fin balans mellan frukten och faten. Här finns ingen extrem ekkaraktär som tar över vinet. Det handlar om frukt, renhet och druvan tempranillo. Beronia gör också några mycket intressanta endruvsviner på graciano och mazuelo. Viner som jag hoppas vi får se här i Sverige framöver. Det är blå druvor, som vanligtvis används (bara några %) för att ge en extra nyans i många Rioja-viner.

Detta är några av de viner som finns tillgängliga genom Systembolaget idag.

wcrianzascrewcap1

Crianza 2011, nr 71324. 99 kr. BS. Ren och frisk crianza, som innehåller några procent garnacha och mazuelo. Saftig och tillgänglig i stilen, med bra längd, pigg syra och massor med röda bär och lakrits. 

Reserva 2010, nr 78389. 129 kr. BS. Mörk, tät och lite dov Reserva, som vinner på vidare lagring. Ge den några år, 2010 var en toppårgång. Fylld med mullrande frukt, som plommon, körsbär och tanniner. 

wreserva_alta2

Gran Reserva 2007, nr 78388. 209 kr. BS. Otroligt läckert och snyggt. Fräsch framtoning och friska drag av ceder, mineral, skogsbär, röda bär och anis. God redan idag. 

Läs också Anders artikel om Beronia, som DinVinguide besökte för en tid sedan.

Importör är Nigab

 

Läs mer

Fler artiklar