Annons:

Betz Family Winery – toppklass i Washington State

Washington State är USA’s näst största vinregion. Förstaplatsen kammar så klart Kalifornien hem - de kammar även hem förstaplatsen rent prismässigt. I Washington kan vi däremot hitta lika storslagna viner, till en helt annan prisnivå. 

Storslagna viner hittar vi bland annat från Betz Family Winery. Det är en liten firma, med en produktion på cirka 60.000 flaskor om året.

Generellt kan man säga att det är fem stora vinföretag som står för 90 procent av statens totala vinproduktion. Resten är små vinerier, som Betz bland annat. Då ska vi ha i åtanke att det finns omkring 900 vinproducenter i hela Washington.

Klimatet är speciellt i Washington State, med varma dagar där temperaturen kan gå upp mot 40 grader under sommaren. Nätterna är däremot svala och torra, vilket bidrar till bra syra och mineralitet. Tack vare det torra klimatet har man aldrig drabbats av vinlusen i Washington State. Det är anledningen till att man har kvar sina egna rotstockar.

 

Betz grundades i slutet på 90-talet av paret Bob och Cathy Betz. Bob hade då bockat av nästan tre decennier hos en av vinjättarna i Washington State – Chateau Ste Michelle, där han hade rollen som chefsvinmakare. I samma veva som Bob blev klar med sina studier till Master of Wine, formades den egna vinfirman; Betz Family Winery.

Vinerna från Betz är svala, friska och eleganta. Stilen är på sätt och vis mer europeisk än amerikansk, även om vinerna i USA ständigt genomgår en förändring. De äger inga vinmarker själva, utan köper in frukt från olika odlare i Columbia Valley. Man producerar heller inga vita viner, åtminstone inte i dagsläget. Det är franska ekfat som gäller och till vissa cuvéer har man gått över helt och hållet till cementtankar.

Sedan några år tillbaka är det nya ägare hos Betz. Något som tack och lov inte har ändrat vinernas karaktär. Bob och hans dotter är fortfarande engagerade i företaget och har sett till att bibehålla dess filosofi och grundidé.

DinVinguide.se har haft chansen att prova igenom en stor del av portföljen hos Betz och blev mäkta imponerad. Bordeauxblenden Pére de Familie, som lanserades 1997, glänser med sin lagringskapacitet. I beställningssortimentet ligger just nu årgång 2010, som har många vinliv kvar. För sin 500-lapp ligger det långt under flera av sina jämnlikar i både Bordeaux och inte minst Napa, där priserna inte gjort annat än skenat de senaste åren.

Bésoleil är en personlig sydfransk mix, som väl kan mäta sig med många viner från Chateauneuf-du-Pape. Även där har vi höga prislappar och inte minst alkoholhalter. Betz bjuder istället på både prisvärdhet och fin balans.

Vi fick även prova två viner gjorda på 100 procent syrah. La Serenne och La Cote Rousse visar tydligt hur bra syrah mår i Washington State. Här finns peppar, frukt och en friskhet som för tankarna till norra Rhone. Båda skulle ligga på strax under 500-lappen i Sverige.

Nog är det dags för Washington att slå igenom på riktigt i Sverige?

 

Annons:

Med sin lilla årsproduktion, ska vi vara tacksamma över att några lådor letar sig ända till Sverige. Tre viner från Betz ligger i beställningssortimentet – in och beställ bums innan de tar slut.

Investeringslista

Bésoleil 2014, nr 72807. 369 kr. BS

Fin blend á la södra Frankrike, där grenache utgör grunden och får sällskap av counoise, cinsault, syrah och mourvedre.

Bésoleil tar med oss på en vacker vinresa, fylld med saftiga frukter som granatäpplen, hallon och jordgubbar. På resan ingår även örter som timjan, rosmarin, lagerblad, peppar och klöver. Ett kul och välkomnande vin som vinner på att serveras lätt kylt till vårkycklingen, grillad secreto iberico och örtspäckade korvar.

Clos de Betz 2013, nr 79837. 445 kr. BS

Ett av Betz Bordeaux-inspirerade viner, där merlot dominerar tillsammans med cabernet sauvignon och en mindre del petit verdot.

Stiliga droppar, där tanninerna är söta, syran livlig och smakerna går åt viol, peppar, plommon, choklad, mocca och kaffebönor. Mycket gott, särskilt till örtspäckad lamm eller en fin ryggbiff med sötpotatispuré.

Pére de Familie 2010, nr 79838. 499 kr

Detta är Betz andra Bordeaux-vin, ett mycket lyckat sådant. Cabernet sauvignon står för mer än 80 procent av blenden och får lite hjälp av småskvättar merlot och petit verdot.

Årgång 2010, var relativt kall och börjar sakta men säkert få en fin mognadston. Tanninerna är friska men också silkiga. Cassisfrukten går åt det torkade hållet och mixas med aningen läder, söt tobak, sandelträ och färska skogschampinjoner. Ett stort och riktigt gott vin, som blir perfekt till en stadig köttbit – helst grillad med ben.

Importör är Handpicked Wines

 

PS: Betz gör faktiskt ett vitt vin numera, fast med ursprung Sydafrika. Då nya ägaren är sydafrikan, var man givetvis tvungna att utöka sortimentet med en chenin blanc. 2015 är första årgången. Vilken rivstart! Vinet Quinta Essentia Chenin Blanc kommer från gamla vinstockar och bjuder på mineraldrivna och läskande smaker av persika, grillad citron, grapefrukt, lite ylle, nötter och flinta. Ett vin jag gärna skulle se i Sverige.

Annons:

Här finns mer att läsa om