Bättre bubbel – fyra törstsläckare i sommar 

Allt är inte guld som glittrar. Och allt som bubblar är heller inte champagne. DinVinguide.se släcker törsten i sommarsolen med fyra glimrande flaskor bubbel, med spännande ursprung. Läs om mousserande vin.

För en producent som gör mousserande vin är det svårt att mäta sig och att ens försöka konkurrera med champagne. Det är helt enkelt omöjligt. Men det är däremot möjligt att göra riktigt bra bubbel ändå. 

Cava genomgår just en revolution med sina vingårdsbetecknade viner och många producenter satsar på cavor som är knastertorra och extremt rena. 

England har många likheter med champagne. Som druvsorter, jordmån samt ett klimat som är i ständig förändring och inte minst mer gynnsamt för vinrankorna. 

Italien har under låg tid levererat bättre bubbel från framför allt Trento och Lombardiet. Men det stannar inte där. Toscana har också dolda skatter. Har du provat mousserande sangiovese någon gång? 

Häng med och smaka på en bubblande vinvärld som bara växer och blir godare för varje dag! 

 

Baracchi Rosé Sparkling Brut 2014, nr 71509. 297 kr. BS

Mousserande från Toscana görs så klart på sangiovese – särskilt då det är en rosé. Hos Baracchi i distriktet Cortona är det metodo classico – champagnemetoden – som gäller.

Man skördar relativt tidigt, redan i augusti för att bibehålla syran. Musten får macerera i några timmar på skalen, för att utvinna både struktur och färg. Därefter ligger vinet på sin jästfällning i 24 månader.

Baracchis rosé står för friskhet och rödsyrlig frukt. Tänk tranbär, lingon, granatäpple, rosor och mineral. Visst är det sangiovese i glaset. I eftersmaken möts vi av vita mandlar, vita blommor och stensälta. Svalkande och uppfriskande och inte minst kul!

Sitter som en smäck till sashimi på lax och kallskuret med ursprung Italien.

Agustí Torelló Mata Gran Reserva Barrica Brut Nature 2012, nr 97035. 199 kr. 2400 flaskor lanserades den 4 maj. Du hinner fortfarande slå till.

Agusti Torelló tillhör toppskiktet i cava-land med sina expressiva viner, som enbart innehåller frukt från de egna gårdarna. Agustí Torelló har producerat cava i nästan 60 år och har sitt säte i Sant Sadurni d’Anoia mitt i Penedes, där nästan all cavaproduktion sker. Hans passion för drycken visar sig i vinerna, som har en egen, ofta kraftfull stil. Firman står bland annat bakom den mytonspunna Kripta, en prestigecava tappad i en specialflaska med ett rejält specialpris – ja, den är dyr.

Gran Reserva Barrica Brut Nature ger dig mer valuta för dina pesetas tycker jag.

Stilen är kruttorr och innehållet består av 100 % macabeo. En del av vinet får jäsa på fat och därefter lagras på franska ekfat i cirka åtta månader. Sen är det dag för vila på jästen i mer än 30 månader. Glaset är knökfullt. Du kommer hitta aprikos, gula hallon, havtorn, gula päron och nötkräm.

Ofantligt gott till paella eller grillad tonfisk med en sallad på manchego och grillad spansk paprika.

 

Annons:

Ridgeview Fitzrovia Rosé Brut. nr 75710, 399 kr. BS

England och mousserande vin är lika med sant. Det har faktiskt varit sanning ett bra tag. Ridgeview är en av föregångarna som tidigt såg likheterna med Champagne. I södra England, särskilt i områdena kring Sussex, med sin kalkrika jordmån och ett lika friskt klimat som i Champagne, hittar vi den större delen av odlarna. Ridgeview har producerat English sparkling sedan slutet på 1990-talet och ligger idag på en produktion om cirka 250.000 flaskor om året. Besök gärna gården om du är i krokarna; närheten till Gatwicks flygplats gör det smidigt att ta sig dit. De har öppet för besökare och säljer naturligtvis sina viner på plats. Eller så lägger du in en beställning via monopolet.

Deras rosé är fylld med charm och flörtiga smaker av mogna jordgubbar, blodapelsin, clementin och nougat.

Utmärkt till färskostar eller en krämig burrata med söta semitorkade tomater.

 

Wiston Estates South Downs Cuvée Brut 2013, nr 79188, 349 kr. BS

Wiston Estate är nya i gamet, med bara tio års historia. De har dock på kort tid seglat upp i toppen, bland annat tack vare en säker vinmakare, som arbetade på Nyetimber innan. Nyetimber är en annan känd producent i området. De sticker ut med en stram, mycket torr stil med laserspjut till syror. Etiketterna är stilsäkra de med, även om man nu inte ska köpa vin på utseende. Köp det ändå! Här räknas både innehållet och utsidan.

Wiston Estates South Downs Cuvée Brut är som denna bästa lemonad gjord på lime, citron, grapefrukt toppad med citruskal.

Ostron på tallriken tack eller varför inte fish and chips och mycket citron.

 

Läs mer

Fler artiklar