Bäst i test – rosé i beställningssortimentet

Då har vi provat vin. Igen. Denna gång roséviner som ligger i beställningssortimentet. Champagne, cava, spumante, örtigt och rödbärigt; alla får vara med på vår lista. Så länge de är goda. Omkring 70 viner bockades av; här är våra rosa favoriter. Bäst i test - rosé, från 89 kronor och uppåt.

Bäst i test – rosé i beställningssortimentet

En trio bubblande viner från Frankrike

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, nr 70576. 185 kr

Stramt och kruttorrt – vilket är Madame Davennes signum, med rökiga drag av skal och rödsyrliga bär. Tranbär, lingon och rönnbär ligger i morteln tillsammans med en örtkvist. En livsbejakande vårfläkt. 

Champagne De Castelnau Rosé Brut, nr 78897. 359 kr

Trevligt med finfin balans och krämiga, lockande bubblor. Första sippen bjuder på körsbärsblom, vita blommor, mandlar, mineral och en välkomnande charm. Inget att spara på egentligen. Drick! Det är vår.

Champagne de Castelnau

Joseph Desruets Rosé Premiere Cru Brut, nr 76451. 385 kr. 

Champagne med sprattlande syror, säker skärpa och finess. Krossade röda bär, blommiga körsbär, mandlar, vilda hallon och granatäpple umgås i glaset. Yppig, flörtig och samtidigt seriöst. 

Kalasa på cava

El Miracle Cava Brut Rosé, nr 77459. 99 kr

Läskande och aptitretande. Här hittar vi kanderade rosenblad, riven ingefära, blodapelsin och mogna hallon. Direkt gott. Poké bowl med lax tack.

Biutiful Cava Rosé, nr 79606. 129 kr

Krispigt, syradrivet och aptitretande. Innehåll: pigga röda bär, tranbär, hallon, lingon och fluffiga syror. Gott på stående fot eller till sashimi på lax. 

Juvé y Camps Brut Rosé Pinot Noir, nr 71160. 155 kr

Intensiv och tät med überläckra stänk av körsbär, katrinplommon, skogsbär och svarta hallon. Helt egen och cool stil där färg och smak går före alla trender. Matrosé till paella, grillad secreto iberico och het chorizo. Olé för Juvé!

 

Annons:

La Bubblande Bella vita

Freixenet Italian Sparkling Rosé Extra Dry, nr 72739. 99 kr

Yppigt och charmigt som en sommarkväll. Massor av frukt; tänk körsbär, solmogna jordgubbar, hallon och en italiensk rosmarinkvist på det. Drick och var glad. Matcha till en räkmacka eller lobsterroll om det kurrar i magen.

Il Fresco Rosé, nr 77247. 99 kr

Lättsamt, somrigt och fasligt enkelt att sippa i sig. Okomplicerat fast ändå med ett trevligt litet bett som hänger kvar med lingon och en smak av sommar och varma skogar.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, nr 7615. 199 kr

Krispigt, gott och snyggt. Flamingon förför med vita mandlar, mineral, nypon, tranbär, lingon och rosépeppar. Seriösa grejer som ändå bibehåller en somrig charm. Helgjutet till tartar på lax eller tonfisk. Carpaccio också per favore.

En rosa spanjor

Conde Valdemar Rosé 2018, nr 79470. 89 kr

Somrigt, soligt och härligt rödbärig med granatäpple, lite rabarber och syrliga vita lingon. Rejäl valuta för dina pesetas!

Ett rosa Italien

Pietro Cassina Rosa Rosarum 2018, nr 74298. 149 kr

Alto Piemonte, man tackar! Allas vår nebbiolo bjusar på rosenblad, nypon, rosépeppar, örter, mineral, lite stenrök och ett efterlängtat tanninbett. Läskande, livligt och ljuvligt till carpaccio, råbiff och vitello tonnato.

Terreno Rosato di Toscana 2018, nr 77307. 119 kr

Ypperlig matrosé med pigga syror, syrliga röda bär och mineral. Svalkande med körsbär, vilda hallon och färska örter i första sippen. Till den andra tar vi lite antipasto.

Och så kom vi till Provence

Pure Mirabeau en Provence 2018, nr 72475. 129 kr

Snyggt! Lyx, flärd och Provence i en välsmakande förpackning. Blodapelsin, rabarber, örter, rosépeppar, mineral, röda vinbär och svala syror ingår i Pure.

AIX Rosé 2018, nr 73545. 139 kr

Årgång 2018 från Provence imponerar. Vinerna kombinerar syra, struktur, frukt och samtidigt potential att sparas i ett, par tre år. Här är ett av många fina bevis. AIX är blommig, rökig och fylld med vinbär, lingon, tranbär och mineralsälta.

Minuty Rose et Or 2018, nr 79355. 230 kr

Friskt, svalt och snyggt. Mineral, rosor, vilda röda bär, rabarber, röda och vita vinbär, krossade lingon, rosmarin och rosépeppar i ljuvlig symbios. Sallad nicoise är ett måste.

 

Sallad Nicoise, en fräsch klassiker.

LÄS MER

Läckert från södra Frankrike

Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé 2018, nr 70419. 100 kr

Röda skogsbär, mineral, syra, örter, mosade hallon och fluff leverat av Gérard Betrand.  Detta gillar vi. Charmigt med rosor och bra struktur.

Pech-Latt Rosé 2018, nr 74928. 119 kr

Egen stil med läskande vinbär, lingon, granatäpple, tranbär och rabarberkräm. Gott och kul! Bra tryck i frukten och syran. Personligt med power.

Les Pins Couchés Rosé 2018, nr 74510. 139 kr

Kul och eget med personliga smaker av vilda hallon, smultron, mineral, blodapelsin, rabarber, vita mandlar och körsbärsblom. Lite som vårens dofter alltså. Eftersmaken är lång – förhoppningsvis lika lång som våren och sommaren.

Tavel Cuvée Royale 2017, nr 70035.  139 kr

Intensiv, rik och fyllig. Tavel står på sig och levererar djupa mörka körsbär, plommon, pomerans och bett. Perfekt till fiskgrytan med rouille eller kör spanskt och fräs på en paella.

Läskande Loire

Reuilly Rosé Les Milets 2018, nr 75463. 159 kr

Stram, vinbärig och sprittande med syror, rosenknoppar, nypon, mineral och nerv. Läskande och hungrig. Prova till lättkokta primörer med gremolata och rökt skinka eller nässelsoppa.

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2018, nr 71107. 179 kr

Friskt, bitigt och intagande. Nyponrosigt med läskande havsmineraler, nervkittlande, rönnbär, lingon och granatäpple. Snyggt och hungrigt. Halstrad tonfisk med aioli tack.

 

Läs mer

Fler artiklar