Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bäst i test - Italienska bubblor
Skriven av Sofia Ander

Bäst i test – Italienska bubblor 

Det slutar aldrig bubbla på DinVinguide.se. Nu har vi anlänt till Italien. Ett land som har flera olika typer av mousserande vin, från norr till söder. 

Bäst i test – Italienska bubblor 

Vi har provat oss igenom mycket, men inte allt ännu. Här är ett urval av våra favoriter i både fast sortiment och via beställning. Från lättsam prosecco till stram och torr Trento DOC och seriös Franciacorta. Längst ner finner ni fler artiklar och tips på italienska bubblor. Kika gärna in på DryckesListan.se också, där fyller vi på bubbellistan varje vecka. 

Vi börjar med att fräscha upp minnet. 

Merparten av all prosecco framställs i regionen Venetien. Här ligger två viktiga odlingsområden; det stora Prosecco DOC som delas upp i nio deldistrikt, där några områden även sträcker ut sig in till grannregionen Friulien. Högst upp på kvalitetsstegen finns Prosecco DOCG, som görs i två varianter; Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG från Treviso och Prosecco Superiore DOCG med ursprung staden Asolo. 

Den dominerade druvan heter glera. Det är tillåtet att addera upp till 15 procent av de lokala druvorna verdiso, trevigiana, bianchetta och perera i vinerna tillsammans med pinot bianco, pinot grigio, chardonnay och pinot nero. 

Prosecco tillverkas genom Charmatmetoden, samma metod som tankmetoden och cuve close. En process där vinet jäser en andra gång i en stor tank. En metod som gör det möjligt att producera en större kvantitet på ett mer kostnadseffektivt sätt än till exempelvis champagne, där vinet jäser på flaska. 

Prosecco kommer i tre stilar: Brut, Extra dry och Dry.

  • Brut är den torraste varianten med en dosage på 0–12 gram per liter.
  • Extra dry är en av de mest vanliga stilarna med en sockerhalten på 12–17 gram      per liter
  • Dry har inte så torr som den låter. Här ligger dosagen mellan 17 till 32 gram per liter. 

Det finns även två typer av Prosecco. Frizzante är mer mjuk och fruktdriven. En Spumante däremot är mer bubblig och fyllig, då flaskan har ett högre tryck.

 

Här kommer tips på några av våra favoriter inom den populära kategorin prosecco

Bolla Prosecco Extra Dry, nr 75189. 77 kr. FS

Fruktigt, fluffigt och charmigt. Det ingår en hel del i de 77 kronorna – saftiga gula päron, apelsin och persika. Trevlig liten charmör helt enkelt, med en hyfsat låg dosage på 9 gram.

Ca’ Montini Prosecco Extra Dry, nr 77377. 99 kr. FS

Ekologisk och klassisk prosecco med allt – söt citrus, lätt rök, gula och gröna äpplen och flörtiga bubblor. Lite högre dosage som passar fint till en pizza bianca med tunt skuret päron och smakrik ost.

Le Manzane Balbinot Cuvée Prima Stilla Extra Dry 2020, nr 71237. 114 kr. BS

Trivsam injektion av citrusfrukter, aprikos, kanderad ingefära, apelsinskal och uppiggande mineraler. Sticker ut med sin blend på enbart (!) 60 procent glera och resterande verdiso, bianchetta, chardonnay och pinot bianco.

Bäst i test - Italienska bubblor       Ca' Montini Prosecco Extra Dry      Bäst i test - Italienska bubblor

 

Giol Prosecco Collio Organic Brut 2020, nr 79043. 129 kr. BS

Klädsamt uppstramad med citron, grapefrukt, lime och vit persika som sätter den fräscha stilen. Lägg till örter som rosmarin, timjan och salvia och vi tänker genast ricottafylld ravioli med brynt smör.

Cavalieri Rive di Colbertaldo Valdobbiadene Prosecco 2019, nr 80434. 129 kr. BS

Seriösa bubblor som fångar upp druvans sköna frukt, samtidigt som syrlig citrus, stenrök, mineral och sältstänkta puffar skänker fräschör och frestar till ännu en stadig klunk.

Salatin Carattere Prosecco Brut, nr 51247. 139 kr. BS

Torrt, friskt och smått vågat! Endast 7 gram socker (och den upplevs ännu torrare), nu snackar vi torr prosecco. Sällsynt värre och ack så välkommet. Glerafruktens charm smälter samman med stenig sälta, grapefrukt, lime, citronskal och syror med spänst.

Bäst i test - Italienska bubblor                 Prosecco bubblar i norra Italien    Bäst i test - Italienska bubblor

Vi reser vidare i norra delarna och anländer till Trento.

Trento DOC är en appellation för mousserande vin; vitt och rosé. Apellationen var den andra som formades efter Champagne, med syftet att värna om kvalitet och ursprung. Tillåtna druvor är chardonnay, pinot noir, meuniuer och pinot blanc och de ska odlas inom området.

Ferrari Brut Organic, nr 7721. 165 kr. FS

Krämig, frisk och alltid med fin balans. Det ingår mycket i vinpengen – vit persika, aprikos, lätt rostade nötter och ett bra driv. Innehåll: 100 procent chardonnay som har legat i minst två år på jästen.

Ferrari Riserva Lunelli 2012, nr 77061. 399 kr. BS

Försynt i början, bubblorna nästan smyger fram. Lite luft och tid får igång Riserva Lunelli, som jäst en kortade tid på ekfat. Hög i syran, gott om citron, lime, nötkräm, vilda örter och runda sprittande bubblor. Vilken tjusig energikick Lunelli!

Revì Brut Millesimato 2015, nr 7402. 159 kr. FS

Uppfriskande tillskott i fast sortiment, gjort på både chardonnay och pinot noir. Den långa tiden på jästen (sex år) har lockat fram brödiga toner, grillad citron, rökig mineral och livfulla syror. Revi är det riv i!

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2014, nr 77152. 155 kr. BS

Salta mandlar, frasig croissant, våta stenar, en pust av rök och brisar från havet. Bakade vinteräpplen och konfiterad citron adderar ännu fler lager av smaker till detta kruttorra bubbel. Riktigt stramt, riktigt snyggt och välgjort.

Det bubblar i norra Italien      Bäst i test - Italienska bubblor       Sofias tips - Fast sortiment 1 december 2021      Det bubblar i norra Italien

 

Dags för Piemonte och Alta Langa

Alta Langa DOCG är en ursprungsbeteckning för mousserande viner i Piemonte. Regelverket är strikt – vingårdarnas altitud måste vara på minst 250 meter över havet och samtliga vinerna ska vara årgångsbetecknade. Druvorna måste komma från områdena Asti, Cuneo och Alessandria. Enbart pinot noir och chardonnay är tillåtna. Rosévin är också godkänt. Samtliga viner ska ha legat i minst 30 månader på sin jästfällningBäst i test - Italienska bubblor

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2017, nr 7949. 169 kr. FS

Energinivån är hög i denna pinot noir-baserade blend, som sällskapar med 30 procent chardonnay. Lika hög som den krämiga frukten, syranivån, de rostade nötterna och den strama citrusfrukten. Som den bästa vitaminkicken.

 

Den bubblande resan avslutas i Lombardiet och Franciacorta

Franciacorta DOCG ligger öster om Milano i regionen Lombardiet, och anses var den bästa för mousserande vin i landet. Här görs mousserande i några olika stilar, bland annat Satén som ett uttryck för ett vin med lägre bar (tryck). Satén är ordet för sammet och syftar på vinets lite mer mjuka stil.

Tillåtna druvor är chardonnay, pinot noir och pinot nero. En Spumate ska lagras minst 18 månader på jästen, rosé och Satén 24 månader vardera medan en Millesimato ska ligga i minst 30 månader. Står det Riserva på flaskan gäller 60 månader. Fler tips finner ni i artikeln nedan.

Monte Rossa P.R. Blanc de Blancs Brut, nr 77241. 269 kr. BS

Oslagbar prislapp och direkt slående charm. Storstilad leverans från den lite mindre firman Monte Rossa. Krämigt, välkomnande och uppfriskande. Glaset fylls upp av aprikos, persika, gröna äpplen och citronfromage.

Bellavista Franciacorta Grande Cuvée Brut, nr 73145. 334 kr. BS

Klassiker från en av de största, samt främsta, firmorna i regionen. Receptet består av 80 procent chardonnay, 20 procent pinot noir och därefter tre års vila. Både blommigt och fruktdriven i stilen, med läckra toner av honung, lite fläder, gula saftiga stenfrukter och pressad citron.

Bäst i test - Italienska bubblor         Bäst i test - Italienska bubblor

Bäst i test – Italienska bubblor 

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer