Barbeque – amerikanskt, rejält och rökt

Nog smög den sig in för redan ett antal år sedan. Det skulle vara pulled pork för hela slanten. Alltså dragen gris, som är så mör att den går att dra isär. Ursprung; USA så klart. 

Idag ser vi pulled pork på många matställen och färdigvarianter i matbutikerna.

Nästa trend som vi har varit snabba (?) med att anamma är den stora bbq-vågen. Kött som grillat och tillagats långsamt med hjälp av rök. Smokehouse heter såna ställen i USA. Någon vettig svensk översättning finns inte. Hur lockande låter rökhus egentligen?

Smokehouse och bbq-ställen finns det numera gott om. Visst har det funnits en och annan kejdekrog innan, men inte riktigt av samma kaliber som idag. Den populära maten från Amerikanska Södern med sin coleslow, sötpotatisfries, bbq-sås, ribs, pulled pork, brisket, chili, grits och buffalo wings är här för att stanna.

Jag har provat några ställen och har ett gäng till på min önskelista. Hör gärna av er om ni har fler rykande heta tips.

 

Austin Food Works 

Ligger på Norrtullsgatan i Stockholm. Inredning är lite ruffig och industriell och ger en genuin känsla. Rökdoften möter dig i dörren; en lovande doft!

 

 

 

Portionerna är rejäla och det hela känns riktigt amerikanskt. Prova gärna deras goda drinkar baserade på bourbon, de passar fint till den smakrika maten.

En till Austin öppnar snart på Hantverkargatan.

Hemsida: http://www.austinfoodworks.se

Annons:

The Old Smokehouse

Ligger i Nacka, Stockholm. Trevligt läge precis vid vattnet med ett öppet kök och en ombonad, modern inredning. Här röker man allt själva. Fisk som kött. Vegetariska alternativ finns också. Innovativ meny som innehåller allt från musslor, räkor till fågel och så klart det efterlängtade köttet. Grymma ribs som faller isär bara man tittar på dem. Prova gärna BBQ-plate så får du testa det mesta. Missa inte oxkinden. Den kan ätas med sked.

Bra vinlista med en hel del på glas till vettiga priser och självklart bbq-anpassade drinkar på bourbon. Ett ställe att spendera en kylig vinterkväll på. Och framför allt en varm sommarkväll.

Hemsida: http://theoldsmokehouse.se

 

På att-göra-listan

Low & Slow Smokehouse

Ligger på Luntmakargatan i Stockholm. Kolla in hemsidan och bli hungrig.

Brisket & Friends 

Ligger i Årsta, Stockholm. Blev nyligen vinnare av Guldraken 2018 i kategorin budgetkrog. Grattis! Nyrökt brisket, ribs och en massa goda tillbehör gör att Brisket & Friends står högt upp på önskelistan.

Holy Smoke BBQ

Ligger i Höganäs, Skåne.

Håller öppet under vår, sommar och fram till september. Kolla hemsidan för vidare info. Ska enligt många vara the real deal. Dags att planera sommarens måsten.

ASKA World Wine BBQ

Ligger i Falkenberg, Halland. Har öppet under helgerna och uttökar tiderna under sommaren. En annan typ av bbq där man inspireras av hela världen och framför allt satsar på svenska råvaror.

Visst kan du dricka vin till bbq, så länge det är fruktdrivet och mjukt. Amerikanskt känns som ett rätt val. Nedan ser du några av våra tips. Annars föreslår jag en hederlig Old Fashioned.

Fler artiklar