Balansjakten i Kalifornien

IPOB. In pursuit of Balance. Jakten eller strävan, efter balans. Den vill vi alla ha. I livet, jobbet, maten och träningen. Framför allt i vinet.
Rörelsen IPOB grundades i San Fransisco 2011. Bakom tankarna och filosofin ligger Rajat Parr och Michael Mina från restaurangen RN74 och Jasmine Hirsch från Hirsch Vineyards.

Allt handlar om balansen i vinerna från soliga Kalifornien, med fokus på pinot noir och chardonnay. Mindre ek, mindre manipulation i vineriet, mer hälsosam frukt, mer frisk naturlig syra och lägre alkoholhalt. Typ motsatsen till Parker – om man nu inte gillar honom. Men Parker är inte bara av ondo. Numera har vi istället två stilar. Viner med mycket frukt och kraft. Eller viner med den där IPOB-känslan. Det bästa av två världar. Jag trivs bra i båda världarna, allt beror på vad har på tallriken och vilket vinhumör jag är på.

I år ingår ett 30-tal vingårdar i IPOB, varav ett litet knippe faktiskt är riktiga föregångare. Titta bara på Calera, Mount Eden och Ojai. Så helt ny är inte balansjakten, men den är välkommen och välbehövlig. Välkomna var också IPOB när de besökte Stockholm nyligen, för provningar och föreläsningar. Jon Bonné, som skrivit The New California Wine, inledde med en intressant masterclass och provning av några utvalda viner.
Hans bok går att beställa på Bokus, för 205 kr. Just do it!
En större djupdykning om Calera kommer min kollega Anders att göra.

Importörer bakom provningsdagen var engelska Roberson Wine, Vinopia, Johan Lidby Vinhandel, Divine och Sundell Wines.

Provningen inleds med en riesling, från producenten Tatomer i Santa Barbara County. Riesling tillhör inte precis vanligheterna i Kalifornien. Tack var tyskar som emigrerade dit, finns det dock en del planteringar från före förbudstiden. Kick on Ranch Riesling 2010 imponerar med sin krispighet, syra och citrusfrukt.

En vit favorit, är ändå Lioco Russian River Chardonnay 2011. Här finns en fantastisk balans och längd. Riktigt bra syra, mineralitet och samtidigt fint djup, med perfekt integrerade fat, drag av grapefrukt, citron och lite peppar. Läckert!

Med finns så klart samtliga viner från Hirsch Vineyards. Hirsch grundades i början på 80-talet, men började sin vinbana med att sälja frukten från sina egna vingårdar till producenter som Kistler, Williams Seylem och Littorai bland annat. Numera går all frukt in i firmans eget vinet, där första årgången kom 2002. Fokus är chardonnay och pinot noir.
Vi provar bland annat San Andreas Fault Pinot Noir 2011 (firmans allra första vin), som bjuder på juicy och flörtig frukt som jordgubbar, hallon och kryddor som muskot, kanel, pinje och lite peppar. Det är riktigt snyggt och stiligt, med fräschör och längd.
Jag fastnar också för Hirsch Vineyards Chardonnay 2011 (första årgången kom 2006). Det är precis sådär välbalanserat, krämigt och helt enkelt urgott som en chardonnay kan vara. Rikt, men återhållsamt med toner av rökig mineral, citrusfrukt och lite nötter.

Sandhi Santa Barbra Chardonnay 2012 är däremot både svalare, krispigare och mer tillbakadragen, på ett väldigt snyggt och precist sätt. Bakom denna lilla firma ligger Rajat Parr, Charles Banks (tidigare ägare till Screaming Eagle och Jonata) samt vinmakaren Sashi Moorman.
Sashi gör även ett eget vin, bland annat Piedrasassi Rim Rock Syrah 2010. Druvtypiskt, med massor av Rhône-karaktär, peppar och låga 13,2 %. Bra jobbat!

Detta är som att upptäcka Kaliforniens underbara vinvärld på nytt. Jag var frälst långt innan IPOB och kommer så förbli. En fot är dock kvar i ”den gamla Kalifornien”. Jag älskar det med. Varför välja?

För mer info: http://inpursuitofbalance.com

Fler artiklar