Augusti – säsongens mat och vita viner

Augusti kan man många sätt kännas lite vemodig. De flesta är tillbaka efter en lång skön semester. Skolorna startar upp och plötsligt känns det som om sommaren, poff, tog slut. Fast riktigt så är det inte. Vi går bara in i en ny fas. Vi vänder blad för att citera konungen. Läs om säsongens mat och vita viner för augusti.

Augusti – säsongens mat och vita viner

Augusti tillhör en av de finaste månaderna om året.Varför då? Jo, ting som stavas kräftor, gyllene svamp, havskräftor, mjälla vaxbönor och inte minst söta skogsbär och stenfrukter. Knaprig kål. Saftiga rödbetor och kommande smakrika rotfrukter. Nu känns inte augusti så tung längre, eller hur? 

Ännu bättre blir de 31 dagarna om vi förgyller dem med vin. Och gott sällskap. Försommaren och semestertider bjuder ofta på mer lättsamma, svalkande och rättframma viner. Nu kan vi gott kosta på oss att korka upp de där vinerna med större avtryck och mer skjuts i smakerna. Lite rikare, lite fylligare fast med finess och balansen i behåll. Fortfarande vitt, en vill ju behålla sommarkänslan lite till. 

Min vinlista i augusti kommer att bestå av hel del chardonnay, gärna med signum Nya Världen. Någon lite fetare chenin blanc står också på önskelistan, hand i hand med fatjäst sauvignon blanc. Hörde jag vitt Bordeauxvin? Eventuellt någon butelj Etna Bianco där kvalitén steg för steg närmar sig, om inte astronomiska höjder, så åtminstone vulkaniska höjder för varje ny årgång. 

Ett vitt med oranga vibbar är inte heller fel, särskilt inte till rostade rotfrukter, en fet och läcker paj och särskilt inte till smörfräst kantarell. 

Eventuellt ligger det någon furmint med lite ålder långt in i kylen, nog bäst att ta en titt på årgången. Furmint och en svamptoast kommer sitta som en smäck denna månad. Jag tänker också en lätt fatad verdejo. Eller viura för den delen. Sortimentet på Bolis tänker dock inte i riktigt i samma banor. 

Men vi ska nog kunna släcka törsten ändå. Eftersom det lackar mot augustis sista lansering (16/8) tänker jag ge några av de vinerna lite extra kärlek.

Skål för augusti, för råvarorna och för vinerna som förgyller denna månad. För mer inspiration och lärdom, kan jag rekommendera sajten Säsongsmat. Där finns information om olika råvaror och recept. Allt i säsong så klart. Hållbart och helt rätt i tiden. 

http://säsongsmat.nu/ssm/Huvudsida

 

Två sidor av chenin blanc

Domaine de la Bergerie Vauchaumier 2016, nr 92080. 279 kr. 360 flaskor lanseras 16/8.

En ny sida av chenin blanc från Anjou i Loirededalen, där druvan har fått umgås en tid (12 månader) med amforor. Det smakar fortfarande mycket chenin, fast den är lite förstärkt och lite mer utvecklad. Tänk mogna vinteräpplen, cashewnötter och vita mandlar, gula plommon och ett skönt uppfriskande tannintugg som sätter igång både törsten och hungern. Vi vill ha något fett och gärna salt på tallriken.

Vad sägs om en Västerbottenpaj? Check på allt – fett, salt, krämigt och ruskigt gott. Precis som vinet.

Argile Château du Hureau 2017, nr 92319. 219 kr. 600 flaskor lanseras 16/8.

Vi håller oss kvar i Loiredalen och Saumur. Samma druva fast denna gång har bara ståltank och neutrala fat varit med i bilden.

Det är lika farligt gott ändå. Vi bjuds på grillad citrus, lättrostade nötter och gröna äpplen, gul melon och carambolefrukt som har berikats med chenins kännetecken; syra, sälta och mineral. Snålvattnet rinner till.

Kombinera sältan med skaldjur, gärna svenska signalkräftor och knaprigt knäcke med lagrad prästost.

Annons:

Hey chardonnay!

Domaine de la Métairie d’Alon Le Palajo Chardonnay 2017, nr 90626. 259 kr. 600 flaskor lanseras 16/8.

Druvornas druva. Så mångsidig. Så anpassningsbar. Så stor och snygg. Så sval och spröd.

Denna variant från Limoux i Languedoc-Roussillon, södra Frankrike, har lite av varje. Frasiga syror. Spröd citrusfrukt. Rivet citronskal, puffar av rök och krossade stenar och samtidigt solmogen koncentration och precis sådär lagom med fat. Chablis-vibbarna finns där men också lite mer värme.

Helgjutet till den smörstekta kantarelltoasten. Äntligen. Som vi har längtat.

 

Koll på kåda

Tear Of The Pine Retsina 2018, nr 90067. 199 kr. 2000 flaskor lanseras 16/8.

Denna grek skulle egentligen lanserats i juli, fast den anländer först nu. Tajmingen känns faktiskt ännu bättre. Nu har de flesta av oss också anlänt till lilla Svedala efter soliga och fetaost-fyllda dagar i Grekland – nedskjölda med retsina. Ofta av den sämsta sorten.

Detta är istället den bästa sorten med flera vinpriser att stoltsera med. Innehållet består av assyrtiko som spetsats med en liten hint av kåda, som sig bör. Traditionen är faktiskt lång och spännande. Så här står det på SB’s hemsida om Restina:

”Retsina har producerats i cirka 2 000 år. Vinet har sitt ursprung i antiken då det förvarades i amforor som förslöts med kåda från Aleppotall. Kådan gjorde att amforan höll tätt så vinet inte blev förstört av syre. Dessutom fick vinet en speciell smak och när nya metoder för förvaring uppfanns fortsatte man ändå att tillsätta kåda för smakens skull. ”

Nu smakar inte Tear of the Pine så mycket kåda, snarare örtigt, citrusstinnt, lätt blommigt, krispigt och svalkande. Opa vad kul!

Jag tänker mig inkokta havskräftor med dill, smörstekta krutonger och en krämig dillmajo.

Läs mer

Fler artiklar