Assyrtiko – syrlig, livlig och krispig

En mysig taverna mellan vita stenhus, tallrikar med nygrillade souvlakispett och stora sallader med fetaost. Och så vinet på det. En karaff med huset enkla vita. Inte sällan en lätt kådastinn restina. Känns det bekant? Vi är säkert många som har varit där. En typisk semestervecka på Grekland. 

Assyrtiko – syrlig, livlig och krispig

 

Men vad finns utanför tavernan och utanför retsinan i karaffen? Svar; mycket!

Fördomarna kring Greklans viner är fortfarande rätt djupa rotade, tyvärr. Och framför allt många. Och visst, en stor del av vinerna är enkla och taverna-anpassade. Precis som i många länder i Medelhavet. Och precis som de andra länderna har Grekland en fint knippe med egna inhemska druvor.

En av mest kända är tveklöst assyrtiko.

Assyrtiko – syrlig, livlig och krispig

En grön, krispig druva med ursprung Santorini, som är en del av landets ögrupp i det Egeiska havet. Samt ett av landets viktigaste turistmål. Kanske är turismen en av anledningarna till att assyrtiko blivit känd. Fast framför allt handlar det nog om druvans kapacitet och kvalitet.

För kvalitet har den. Assyrtiko är dessutom relativt tålig mot sjukdomar som mjöldagg och även kraftiga vindar, tack vare de starka rankorna. Frukten mognar sent och klasarna är kompakta, med stora bär som är laddade med höga syror och fräschör.

Det är en av Greklands mest odlade druvor, som starkt förknippas med den krispiga, mineralmättade och saltstänkta stil som de vulkaniska jordarna på Santorini ger. Här består de totala vinodlingarna av minst 70 procent assyrtiko. Rankorna där är urgamla, oympade och växer nära marken i en rund cirkel, en uppbindningsmetod som kallas koulara. Tack vare detta sätt skyddas druvorna mot den stekheta medelhavssolen och kraftfulla vindar som viner över ön.

Några topproducenter på Santorini är bland annat Gaia, Sigalas, Boutaris, Argyros, Hatzidakis och Vassaltis.

 

Annons:

Druvan odlas numera även på fastlandet, där stilen ofta blir något mer generös och rund. Den har också gett sig ut på resa. Hela vägen till Australien. Och där verkar den må riktigt bra också. Mer om det nedan.

Vad ska vi äta till vår assyrtiko då? Tänk sommar, sol, värme och Medelhavet. Ingredienser som olivolja, färska örter och citron är bra vänner till druvan. Den gillar rena, fräscha smaker.

Prova till grillad bläckfisk med aioli till exempel. Grillspett på kyckling eller fisk, marinerat i örter, olja och citron. Den klassiska salladen med en rejäl bit fetaost och stora oliver är ett måste. Olika röror med pitabröd och vinbladsdolmar blir också en höjdare. Och tzatziki och helgrillad fisk. Smaka dig fram. Och framför allt – drick mer assyrtiko.

 

Fyra, friska och energigivande viner på assyrtiko

 

Estate Argyros Assyrtiko 2018, nr 92929. 199 kr. 4000 flaskor intog butikerna den 27/3. 

Lika snyggt som det är stramt, fulladdat med smakrika örter, citrusfrukter och vulkanisk rök.Assyrtiko - frisk, livlig och krispig

Detta är oerhört gott och givet en varm sommardag och kväll. Ursprung är Santorini. 

 

Två vinlådor och en 100-lapp

 

Kir-Yanni Assyrtiko 2018, nr 2338. 99 kr. Fast sortiment, finns i över 60 butiker.

Denna assyrtiko kommer från fastlandet och är en finfin intro till druvan,

tack vare lite mer avrundad syra och tropisk frukt.

Prislappen är snäll den med och på köpet ingår grillad citron,

peppar och rökig mineralsälta.

 

 

 

Santorini Assyrtiko Santo Wines 2018, nr 95934. 189 kr. 4000 flaskor lanserades den 24/1. Nu finns det bara ett fåtal kvar i spridda butiker.

Strålande syror, rökiga pustar och vilda toner av mineraler, varma örter och rivet citrusskal.

Assyrtiko - frisk, livlig och krispigEtt sommar-måste från det duktiga kooperativet Santo Wines på Santorini.

 

 

Jim Barry Assyrtiko 2019, privatimport. Kontakta importören Wine Affair för mer info.

Assyrtiko på australiensiska? Yes mate! Året var 2006 då Peter Barry semestrerade på Santorini. Assyrtiko provades och han blev förälskad. Det var bara att ta hem sticklingar, vilka sattes i karantän, och som sedan år 2012 kunde planterades i Clare Valley.  

Det var värt resan och besväret. Syran år strålande och frukten vibrerar av grillad citrus, vilda örter, citronskal och våta senar. Imponerande!

Läs mer

Fler artiklar