Svenska flaggan
Årets glögg 2023
Skriven av Sofia Ander

Årets glögg 2023

Från och med den 1 november varje år hittar vi årets juldrycker på Systembolaget. Både för beställning och direkt till fasta hyllan. Med bara drygt två veckor kvar till första advent och lite drygt fem kvar till julafton är det alltså hög tid att glögg-planera. 

Årets glögg 2023

Vi börjar med en snabb sökning på Systembolagets sida och får upp över 90 artiklar inom kategorin ”glögg”. Fast då är det en salig och minst sagt osalig blandning av småknasiga smaker, bubblande varianter (!), lokala buteljer som bara säljs i vissa landskap, glühwein och någon enstaka onödig kändisglögg. 

Vad är gott, vad smakar mest glögg och vad är värt att lägga julpengarna på i år?

Redaktionen på DinVinguide.se samlade varandra samt ihop ett gäng glöggsorter och gick igenom en stor del av det som ligger i fast sortiment och även några nyheter. Här är våra tips för denna säsong - julen 2023. God glögg då!

Dufvenkrooks x 2

Dufvenkrooks Original, nr 96009. 99 kr. Fast sortiment, finns i nästan 400 butiker.

Djupt, rejält och klassiskt. Dufvenkrooks levererar jul efter jul. Det är sött men också kryddigt med dadlar, russin, fikon, salvia och peppar. Tidlöst.

Dufvenkrooks Julspecial, nr 31965. 129 kr för 500 ml. Ordervara

Denna specialare är spetsad med skotsk whiskey, något som drar upp alkoholen till värmande 20 volymprocent.

Den är både runt och lätt krämig, sötman är fint avvägd ihop med vinteräpplen, honung och stenfrukter. Man känner att denna kommer värma upp på bästa sätt efter en lång vinterpromenad.

Årets glögg 2023    Årets glögg 2023

Tegnér & Son x 3

Tegner & Son Vinglögg Ekologisk, nr 97012. 90 kr. Fast sortiment

Rejält och djupt i sina smaker – inga konstigheter här inte. Klassiker med allt på sin rätta plats. Torkade frukter, väldoftande julkryddor, pepparkorn och smakrika örter. Hederligt. Var är pepparkakan?

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, nr 96002. 99 kr

Värmande och härligt kryddig. Det är kardemumma, kanelstång, fikon, dadlar, russin, röda äpplen, pomerans  och lätt eldiga smaker som värmer. Som gjort för snö och kyla. Och hemskt gärna en nybakad saffransbulle med russin indränkta i cognac.

Tegnér & Son Extra fina Starkvinsglögg, nr 55081. 249 kr. Ordervara

Intensiv, kryddigt och djupt. En glögg med extra allt – fikon, dadlar, russin, katrinplommon och söta skogsbär som backas upp av en väl avväg sötma och kryddor á la julafton. En spännande glögg gjord på ekologisk ripasso från Valpolicella, och formad av Lars Thorstenssons säkra vinhänder.

Årets glögg 2023  Årets glögg 2023 Årets glögg 2023

Brännland Iscider Ember Glögg 2022, nr 10205. 189 kr för 500 ml.

Denna iscider görs på fryst äppelmust som jäses till iscider. Därefter lagras cidern på ekfat och smaksätts med äppelsprit och kryddor. En smakexplosion utan dess like. Syran pulserar ikapp med bakade äpplen, marsipan, gula päron, plommon och kardemummafrön. Sanslöst smarrigt.

Glögg di Rosso Numero Uno, nr 54213. 218 kr. Ordervara

Precis som förra året utgörs basen i denna vuxna-glögg av barbera med ursprung Monferrato. Förstärkning kommer från traditionella julkryddor som pomerans, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, kanel och en gnutta socker. Det smakar Italien, kryddigt och juligt med ett litet tanninbett i slutet. Kul alternativ till många andra glöggsorter som är på tok för söta.

Glögg di Arancio Numero Due, nr 58246. 219 kr. Ordervara

Här lyder glöggrecepet: trebbiano från Marche, lite skalkontakt och därefter adderas juliga kryddor i form av saffran, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, kanel, apelsin och pomerans. A spoon full of sugar och detta går ner – utan problem! Saftigt, precis så där lagom sött, rejält läskande och helt glimrande över is och apelsinzest. En julig negroni någon?

Årets glögg 2023  Glögg och andra juldrycker Glögg och andra juldrycker

Österlenglögg Äpple & Calvados, nr 57700. 109 kr för 500 ml. Ordervara

Klart att glögg från Österlen görs på äpplen. Skam vore annars. Calvan tas däremot från Normandie – skam vore annars igen. Bra schvung i både frukten och sötman från calvadosen. Mandelmassa, bakade gula äpplen och lockande sötma pekar på att den är lika god kall över is med en skiva äpple, som varm med en kanelstång.

Gotlands Ginfabrik Ginglögg, nr 32109. 269 kr. Finns i fåtalet butiker.

Gin + glögg känns helt givet i bruset av den starka gintrenden. Jag är ingen gindrickare själv men uppskattar här kombination av enbär, söt peppar, apelsinskal och söta julkryddor. Det är uppfriskande, uppiggande och passar bäst till en drink. Is eller lite tonic så är fredagskänslan här!

Årets glögg 2023  Årets glögg 2023

Blossa x 2

Blossa 23 Gamla Stan, nr 59858. 139 kr. Ordervara, men finns redan i över 400 butiker.

Nästa år firar Blossa 20-årsjubileum med sin årgångsglögg. Den allra första smaken som kom ut 2004 var baserad på vinteräpple. Succén var ett snabbt faktum. Smakerna, kryddorna och inspirationen har avlöst varandra under åren. Somliga har varit mer lyckade än andra. I år reser vi till hem igen, till Gamla Stan, där den första flaskan Blossa tappades 1895. Smakerna i årets tappning är en kombination av humle, hallon och julkryddor som kryddnejlika, lite peppar och pomerans. Likt många ljusa glöggsorter tycker jag denna passar bättre kall än varm. Toppa med prosecco och gör en julig spritz, servera över is och pomerans eller kanske en skvätt öl för att möta upp smakerna av humle.

Blossa Vinteräpple 04 Jubileumsutgåva, nr 54528. 89 kr för 375 ml. Ordervara men finns i över 300 butiker.

Jubileumssmaken och den allra första årgångsglöggen som Blossa gav ut. Friska gröna äpplen möter eldiga och smått värmande aromer av apelsinskal, kryddnejlika, pomerans och kvitten. Och vi som stod i bolagets kö för snart 20 år sedan kanske möter lite nostalgi?

Årets glögg 2023  Årets glögg 2023

Bild från DinVinGuide

Årets glögg 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer