Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Året som har gått - en spännande smakresa
Skriven av Sofia Ander

Året som har gått – en spännande smakresa

Det är dags att skåla ut 2021 och skåla in 2022. Men först, en liten tillbakablick.

Året som har gått – en spännande smakresa

Om några dagar skriver vi 2022 i kalendern. Om vi nu har en analog sådan vill säga. Det mesta sker digitalt numera, och har så gjort under många år. Särskilt från 2020 som onekligen tvingade fram digitala möten. Snabbt. Vinprovningar inte minst. En företeelse som har fortsatt minst lika frekvent under detta år. Med välkomna undantag, då en del producenter faktiskt har vågat besöka Sverige. Det går att resa, även om det är småkrångligt och dominerat av restriktoner. 

Nästa år då, går det att blicka in i 2022 utan klärvoajanta krafter? Jag besitter dem inte, och nöjer mig därför med en tillbakablick på året, på ljuspunkter och viner som har förgyllt middagar, förtjänat en guldstjärna i provningsböckerna och fått en extra liten plats i mitt vinhjärta. 

 

 

Året som har gått har faktiskt varit en spännande smakresa, trots allt. 

Även om det har varit problem med logistik, leveranser och vinprovningar för alla i branschen. För många branscher ska tilläggas. Året har ändå bjudit på en hel del personliga och spännande viner. Vi börjar med en liten pärla från Moldavien:

Castel Mimi Grande Reserve 2019, nr 2613. 89 kr. FS

Ärligt talat, förväntningarna här kanske inte på topp när det står Moldavien på flaskan, det ska erkännas. Fast Castel Mimi överraskar! Riktigt fräscht och personligt på inhemska druvan feteasca neagra. Här bjuds man på saftiga hallon, jordgubbar, lagerblad, krossade svarta vinbär, peppar och fikon.

Vi tar oss vidare till Baskien där txakoli och deras upplyftande viner, där elektriska syror och citrus skapar vinsynergi! Här finns det flertalet frasande exempel i både fast sortiment och via beställning. En injektion av energi som onekligen kan behövas i dystra januari. Smygstarta med:

Txakoli Zudugarai Antxiola 2020, nr 2618. 119 kr. FS

Druvan hondarrabi zurien är en rejäl energikick från Baskien. Syrorna är ståtliga och frukten är glimrande! Fyll upp och njut av citronskal, lime, pomelo, grape och havssalt. Perfekt till grillade skaldjur och pinchos från havet.

Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2021          Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2021

Smakresan fortsätter hela vägen till Uruguay. Que guay – ett spanskt uttryck som betyder; vad coolt! Och visst är det coolt att Uruguay också är vinland att lägga på listan. Här tog sig en tannat in i mitt vinglas och lämnade kvar fina vinminnen och snygga tanniner:

Castelo de Pedregosa Gimenez Mendez Tannat Premium 2018, nr 94141. 179 kr. 4800 flaskor lanserades 19/10.

Tannat och Uruguay har äktenskapstycke, här i en snygg och aningen stram stil á la Europa. In sveper uppfriskande syror, havssälta, lätt rökig mineral, svartpeppar, tobak, torkade örter och en doft av hösten. Kul och personligt.

Vi får inte glömma bort bubblet. Risken är förvisso liten när man har kikat in på DinVinguide.se under december. Vi har provat bubbel från Sverige, Spanien, Italien, Tyskland, Österrike, Frankrike och Portugal. Det råder en enorm bubbelglädje i vinvärlden och det finns utrymme för mer på hyllorna. Inget kan slå Champagne, det är en ren omöjlighet, fast sköna alternativ finns. Bland annat från Portugal:

Quinta de Curvos Sparkling Bruto 2017, nr 94208. 179 kr. 3600 flaskor lanserades 19/10.

Piggt från Portugal där en andra jäsning på flaska innebär både struktur och ett fint citrusdjup. Samtidig finns här också härlig rondör, rökiga noter, vit persika, grapefrukt och en näve mandlar som landar snyggt i glaset. Innehåll: 85 procent alvarinho, 15 procent arinto = 100 pigga droppar.

Lambrusco har också sett ett liten renässans – finns det något bättre till chark egentligen? Pet-nat fortsätter också sitt segertåg och täta lanseringar, även om prislapparna ibland är lite väl ambitiösa. För min del ska pet-nat göra dig glad och sätta guldkant på alla dagar i veckan. Utan att ta sig in allt för djupt i plånboken.

Året som har gått - en spännande smakresa        Mousserande vin Portugal

På tal om lanseringar. Nyhetslanseringarna drar igång igen i slutet av denna månad, med start den 21 januari. Därefter ser lanseringsplanen ut att fortsätta i samma spår som under hösten – med släpp vare fredag. Om allt nu går som det ska vill säga.

Vi fortsätter hålla tummarna även in i 2022 och skålar ut – och in – det nya året med allt från pet-nat till portugisiska  bubblor, lambrusco och självklart en flaska champagne, eller tre. För stilsäker lyx och en smakupplevelse utöver det vanliga:

Bollinger R.D. 2007, nr 92590. 2099 kr. 2900 flaskor lanserades 18/5.Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 maj 2021

Så rikt, fylligt och stort. Det är mycket R.D och det är mycket Bollinger.

Full pott alltså. Särskilt i glaset som svämmar över med rostade hasselnötter, vit choklad, nougat och mocca.

Lagringskapacitet ja visst men attans vad gott i detta nu, särskilt efter lite syre som lockar fram havssälta och massiva mineraler. Briljanta Bollinger-bubblor.

En extra stor skål vill jag rikta till er läsare för att ni fortsätter vara oss trogna och läser det vi skriver. Ni får 100 Parkerpoäng!

Året som har gått – en spännande smakresa

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer