Appassimento – vara eller icke vara?

Allt började året 2011. Ett vin vid namn Graticcio Appassimento lanserades i Sverige. Vinet kom från den familjeägda firman Tommasi i Verona, en av de främsta producenterna i området.
Gratticio är namnet på de trälädor som druvorna får ligga och torka på, vid framställning av Amarone-viner. Appassimento däremot, är namnet på den metod där druvorna torkar. Vinet bestod av 10-12 % torkade druvor och blev snabbt en succé i Sverige. Appassimento-vågen var ett faktum.

Amarone grapes dried (2)

Att rida på vågen var också ett faktum. Ett vin från Italien, med massor av frukt, lite sötma och en bra prislapp passade verkligen de svenska smaklökarna. Smart marknadsföring med smeknamnet Mini-Amarone gick snart att hitta på de flesta annonser för just denna typen av vin.
Det dröjde inte länge förrän alla importörer, med viss ekonomisk möjlighet, hade ett appassimento-vin att stoltsera med. Idag, nästan tre år senare, ligger Italien fortfarande i topp på försäljningslistorna i Sverige. Blir 2014 likadant?

Viner från södra Italien hette plötsligt också appassimento-någonting. Det började gå lite för långt. Försäljningssiffror till trots. Men i vinvärlden ska det vara ordning och reda. Vinlagar är inte till för att brytas. Problemet var bara att här gällde inga lagar. Appassimento fick skrivas ut på allt och lite till, bara det fanns en viss del torkade druvor i vinet. Det började knaka i vinfogarna. Diskussioner kring en lag om appassimento började tas upp.

Lagen är på gång. Det har tagit ett år, men snart kommer appassimento-vågen bli en kallsup för många. I samband med skörden 2014 ska allt vara klart. Ett nytt begrepp kring appassimento. tillkommer. Troligtvis under namnet IGT Verona.
Reglerna inom IGT Verona kommer att bland annat att gälla alkolholhalt, mustvikt och antal dagar då druvorna torkas. Allt är inte klart än. Vad som dock är klart, gäller användandet av namnet appassimento. Vinet måste innehålla 100 % torkade druvor om det ska stå appassimento på flaskan. 10-15 % räcker inte längre. Appassimento = 100 % torkade druvor. Punkt slut.

 

679766 584124
Tommasi som var först ut med sitt vin, fortsätter att rida ut vågen, med ett nytt namn. Med den heta italienska inhemska debatt som nu råder, väljer Tommasi, som en av de mest framgångsrika och största producenterna i Italien – med en över hundraårig historia – att förekomma eventuella lagändringar och redan nu ändra benämningen till Appassionato. Kvalitet och framställningsmetod förblir den samma. Tommasi Graticcio Appassionato finns fortfarande kvar i butikerna, precis som förr. I flera olika storlekar. I samma prislapp. Innehållet är detsamma. Skillnaden är bara namnet.

Vilka producenter följer efter? Det får tiden utvisa.

Importör till Tommasi är Hermansson & Co

Fler artiklar