Abruzzo – vargar, vackra vyer och vin

Klassisk montepulciano smakar friskt av syrliga körsbär och kärnor. Enbär och mogna skogsbär. Den kan också vara lätt kryddig och bjuda på några bitar mörk choklad, i en lång och ren eftersmak. Så smakar montepulciano hos producenten Valle Reale i Abruzzo.

Abruzzerna, som blir det svenska namnet på denna italienska region, ligger på landets östkust. Havet, heter Adriatiska Havet och grannarna; Marche i norr och Apulien i söder. Det är långt ifrån en region med samma rykte och kändisskap som Toscana och Piemonte med flera. Det är faktiskt befriande.

Här finns en storslagen och intagande natur. Det är en region för den aktive, tack var den klara och rena luften. På vintern kan du åka skidor här. På sommaren, rekommenderas vandring i någon av alla nationalparker.

Grönt är bara förnamnet. Cypresser, gröna kullar och täta skogar präglar denna lite vilda region. Mer vilt blir det. Mitt i en nationalpark, där vargar – lupi som de heter på italienska – bor, ligger vingårdar med saftiga druvor av montepulciano och trebbiano. Vingården heter Valle Reale. 

Valle Reale ligger uppe i bergen. Här är klimatet betydligt svalare än nere vid havet. Det tar längre tid för druvorna att mogna, men de får å andra sidan en krispigare syra och mer elegans. Än så länge är det bara fem producenter som valt att odla druvor på dessa höga höjder.

– Längs med kusten ligger de flesta producenter, berättar Leonardo Pizzolo som äger och driver Valle Reale. Gårdarna drivs av kooperativ, som producerar stora mängder bulkvin. Montepulciano ger mycket färg till vinet, samt hög alkoholhalt. 

– Men här uppe i bergen, får vi små skördar av fin kvalité. Vi beskär våra rankor och håller på så vis nere uttaget. 

Leonardo har ansvarat för Valle Reale sedan slutet på 1990-talet. Gården har länge funnits i familjens ägor, men det är tack vare Leonardo som den numera ses som en av de mer framstående i Abruzzerna. Alla produktion är idag ekologisk certifierad och för Leonardo var det också ett naturligt steg att börja använda sig av vildjäst.

– Ett vin har fått 50 % smak från druvan, säger Leonardo. Resten kommer från jästen. År 2007 började jag arbeta med vildjäst, för att få fram vinets riktiga terroir. 

– Alla våra vinplotter vinifieras separat, därefter låter vi vinet sköta sig själv. Det hårda jobbet görs inte i vineriet. Det kommer från druvorna i vingården. 

 

Annons:

Montepulciano är och förblir den stora druvan i Abruzzo, fast tack vare Valle Reale har även trebbiano fått en ny, väsentlig roll. Det är många gånger en enkel druva, som går att hitta i princip i hela vinvärlden. Den finns till och med i Cognac, där går den under namnet ugni blanc.

Trebbiano Någonting odlas på många platser i Italien. I Abruzzerna går den dock under namnet trebbiano d’abruzzo.

Valle Reale gör två vingårdsbetecknade trebbiano, vilka imponerar stort.

Vigna de Capestrano, vars druvor kommer från en något varmare vinplott utsågs som Italiens bästa vin, enligt Gambero Rosso. Årgången var 2013. I Sverige har vi för tillfället 2012, en årgång som inte skulle ha något emot att få vila vidare i en vinkällare. Vinet är aromatiskt, krämigt och runt. I doften och smaken hittar jag vita blommor, mandlar, rostade nötter och citrusskal. Läckert.

Trebbiano

Vigna di Popoli 2014, är stramare och bjuder på mer sälta och inslag av havssalt och citronolja. Det är häftiga grejer, med sina mineraler, våta stenar, den flintiga rökigheten och örter som timjan och rosmarin. Det både doftar och smakar Abruzzerna. Alkoholhalten är låg på båda vinerna; 12,5 %.

Provningen avslutas med några av firmans röda viner. Det är 100 % montepulciano och precis lika mycket Abruzzerna.

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo 2013, har hängt med på hyllorna i några år. I mitt tycke ett vin som bara blir bättre för varje årgång. Det är pur och ren montepulciano med sin mustiga björnbärsfrukt, några enbär och den fräscha eftersmaken. Pris? 109 kronor.

Montepulciano

San Calisto är Valle Reales stolthet. Vingården planterades för mer än 60 år sedan, som dessvärre övergavs. Från dessa gamla rankor har man valt ut de bästa knopparna, planterat om och så småningom skapat vinet San Calisto. Vinet produceras endast under de bästa åren och mår som allra bäst av några års lugn och ro i ett svalt och mörkt rum.

2009 ligger i beställningssortimentet. Frukten börjar smyga sig fram. Syrorna är höga, frukten är ren, frisk och koncentrerad. Enbär, björnbär, bitter choklad och strama örter enas i ett stort vin, med en liten prislapp. 203 kronor…

Importör är The WineAgency

Läs mer

Fler artiklar