Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
4th of July och viner att skåla med - DinVinguide 4th of July och viner att
Skriven av Sofia Ander

4th of July och viner att skåla med

Nu på måndag kommer fyrverkerierna och festerna avlösa varandra i USA. Då är det 4th of July - landets nationaldag.  

4th of July och viner att skåla med

Nationaldagen den 4:e juli är en stor dag i USA. Det är också landets självständighetsdag. Året var 1776, då 13 brittiska kolonier i Nordamerika äntligen kunde förklara sig självständiga från Storbritannien. Numera är det en helgdag och de flesta butiker och kontor är stängda; något som är ovanligt i USA. Istället firas dagen tillsammans med vänner och familj. Grillfester är poppis och det är där vinet kommer in. 

Vi svenskar gillar grillning också. Vi gillar även amerikanska viner. Prisökningar och problem med leveranser till trots, så tycker jag mig se en liten ökning av viner från USA i sortimentet. Både i det fasta och via beställning. Billigt som dyrt. 

 

Enligt siffror från det amerikanska vininstitutet ökade landet sin vinexport med över 10 procent förra året. Den största ökningen sedan 2013.

Vi kritiserar gärna amerikanarna för deras attityd där man går ”all in” och” the more the merrier”. Samtidigt som vi gärna tar till oss av både deras helgdagar, traditioner och matkultur. Se bara på alla hamburgerkrogar vi har numera, och även en del bbq-ställen. Så nog finns det en del att gilla med landet over there ändå.

Jag gillar särskilt vinerna. Jag gillar att de smakar både sol och värme. Att de är lite pang-på och rättframma. Många har också hittat en välkommen balans numera. En harmoni mellan frukt, extraktion, fat och solvärme. Åtminstone ibland valen nedan. De har allt som ett ordentligt jänkar-vin ska ha, utan att skena alltför mycket i pris. Viner att skåla in 4th of July med och naturligtvis matcha med rejäl och ändå somrig mat.

 

Menyn består av tre viner. En flörtig pinot noir, en krämig chardonnay och som avslutning - en Napa-cab av bättre snitt.

Laetitia Estate Pinot Noir 2019, nr 2192. 179 kr. Fast sortiment, finns i över 170 butiker.

Röda viner till julbordetLaeitita har onekligen hittat sin plats på hyllan, ända sedan det introducerades i Sverige i september 2021.

Idag säljs det mer Laeitita här än på den inhemska marknaden. Jag skulle säga att anledningarna egentligen bara är två – kvalitén och priset. På plats kostar det minst en hundring till. Vi kommer att få se en prisökning i höst (så är läget för många viner) men kvalitén och smaken håller i sig. Årgången är fortfarande lika charmerande, den röda saftiga frukten är skönt fluffig och ändå finns här en läcker fräschör och gott om örtiga inslag. Ett kap!

Är du nyfiken på producenten, så finns det numera även en chardonnay i samma serie, samt en till pinot noir med högre prislapp men också mer komplexitet. Laetitia ingår förövrigt i koncernen Vintage Wine Group, där hållbarhet är av största prioritet.

Druvorna är som pressade enkom för hemgjord pizza på grillen med het salami och mozzarella.

 

Failla Haynes Chardonnay 2019, nr 54655. 569 kr. Ordervara

Min svaga punkt – amerikansk chardonnay. Fast nog kunde det varit värre?

Här blir det kärlek på direkten, för att vinet är så inbjudande och för att producenten är en favorit. Failla gör alltid pinot noir och chardonnay från svala odlingslägen i både Sonoma och Napa. Haynes är en av Napas mest sydliga vingårdar i Coombsville, som planterades redan 1966 och enbart med chardonnay.

Många av vinets pusselbitar är redan färdiglagda, så drick omedelbums till kycklingburgare på grillen med caesardressing och hyvlad parmesan. Eller en krämig lobsterroll fylld till bredden. Bli tjusad och smått berusad av den friska gula stenfrukten, snygga fatkryddan och salta mineraltonen.

 

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018, nr 93385. 559 kr. 660 flaskor lanserades den 20/5 och finns kvar i cirka 20 butiker. 

Cabernet sauvignon från Napa ändå. Jag kan vara kapitulera. Och se till att ha ett stort kapital. För här skenar priserna, både på grund av den kraftiga inflationen och hypen. Snart kommer det vara svårt att hitta en cabernet från Napa med rimlig prislapp. Mondavis Oakville är fortfarande ett ytterst bra köp. Med årgång 2018 fångar man in årgångens soliga finess, finkorninga tanninstruktur och röda frukt.

Cassis, mogna plommon, ceder- och sandelträ, grafit och torkade örter i ett oändligt flöde. Kan stoppas undan i sekler, eller luftas till något hägmörat och friterat som tillbehör.

Robert Mondavi gick bort 2008, vid en ålder av 94 år. Ett långt liv fyllt av vin och framgång. Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag. Inte heller världens vinkarta. Hans viner och historia lever dock vidare. Läs gärna mer i artikeln nedan.

4th of July och viner att skåla med

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer