4th of July – fira USAs nationaldag med vin!

Idag - den fjärde juli - är det USAs nationaldag - och det tycker jag vi ska fira med extra allt, The American Way. Jänkarviner i glasen och jänkarmat på borden! 4th of July - fira USAs nationaldag med vin!

När det vankas amerikanskt i glasen blir det sällan billigt. Tyvärr. Billigt i amerikanska mått mätt är i de flesta fall över-chips-ekad chardonnay, White Zinfandel (hjälp!) och platt merlot. Vin av bättre kvalitet är inte ens billigt på plats. Och vår sjunkande stackars Swedish Crown gör knappast saken bättre. Det kan med andra ord vara lika bra att fira som fasen idag, för till hösten lär vi se prishöjningar på flertalet av de amerikanska vinerna på hyllan. 

Även om vi inte firar 4th of July här i Sverige, så kanske dagen ändå kan vara den perfekta anledningen att korka upp just det där amerikanska vinet du sneglat på ett tag. Vi är ju aldrig sena med att anamma andra amerikanska högtider som Valentine, Halloween med mera. 

Och maten – hur många BBQ-hak, hamburgerställen och kedjor har vi numera? Svensken gillar det stora landet i väst helt enkelt. Så cheers and låt oss celebrate!

På menyn står fyra jänkarviner – rosé, zin, chard och cab of course!

 

Marimar Estate Rosaleda 2018, nr 91137. 239 kr. 420 flaskor lanseras på fredag 5/7.

Plötsligt händer det! Rosé av bättre snitt, från självaste USA, anländer på hyllorna. I juni lanserades makalöst snygg Ojai och Kunin Rosé och nu är det skickliga Marimars tur. Och de är inte ens gjorda på på översockrad zinfandel.

Marimars fina exemplar är gjort på 100 % svalodlad pinot noir, som maxas med friska syror tack vare närheten till Stilla Havets vindar och dimma. Jag skrev så här inför lanseringen:

”Floralt, fasligt gott och förföriskt med körsbär, hallon, svenska jordgubbar, rosor, myntablad och mineral. Man vill ha merimer!”

Det är tur att vi får en hyfsad tilldelning med av Rosaleda till Sverige, för detta vill jag dricka hela sommaren. Till uteplatsen. Till bryggan. Och när det blir hungrigt; varför inte till en hamburgare på kyckling eller sprödbakad fisk med chilimajo? Texmex-köket är också amerikanskt, så drick Rosaleda i stora klunkar till mjuka minitacos fyllda med pulled pork, riven kyckling eller refried beans om du vill ha vegetariskt. Toppa med salsa, avocado och koriander.

Girard Old Vine Zinfandel 2016, nr 22337. 199 kr. Fast sortiment, finns i cirka 70 butiker.

Zinfandel är nog en av de druvor som introducerar många konsumenter in i den amerikanska vin- och smakvärlden. Och den är lika mycket den druva som många tröttnar på och överger. Det finns alldeles för mycket trist, platt, söt och blek zinfandel out there. Undvik den och gå på säkra kort, som Girard till exempel. Här får vi tydligt ursprung och druvtypicitet utan att ramla ner i den kladdiga syltburken.

Gamla stockar ger oss djupa smaker av plommon, körsbär, vilda hallon, kryddiga fat. kakaonibs, kryddnejlika och en fräsch eftersmak. Rättframt och rätt gjort.

Med zin i glasen vankas det hamburgare på grillen. Servera gärna med rökig bacon, kladdig bbq-sås, krämig avocado, bifftomat och ett krispigt salladsblad. Ät med händerna och skölj ner med källarsval Girard Zin.

Annons:

Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2016, nr 99464. 299 kr. 1200 flaskor lanserades den 7/6. Än finns det vin kvar i flertalet butiker.

Sandhi Wines står för det nya, slanka och svala Kalifornien som faktiskt inte är så nytt längre. Det är ingen fluga heller – precis som Internet. Stilen kom, såg, segrade och stannade. Nog för att Sandhis viner är oerhört eleganta och finstämda, men de blir aldrig asketiska eller urlakade som en del av den ”nya” skolan trots allt blev. Deras Chardonnay Santa Rita Hills visar var skåpet ska stå. I skåpet finner vi drivor med krossade stenar, mineraler, rostade hasselnötter, grillad citrusfrukt, krutrök och låååång eftersmak.

Jag älskar amerikansk chardonnay och Caesarsallad – en sallad som troligen kom till just den 4 juli i USA. Allt tack vare den italiensk-amerikanske kocken Caesar Cardini som fick göra en man-tager-vad-man-haver-sallad då gästerna blev fler än väntat. Caesarsalladen var född.

Caesarsallad med bacon och kyckling

LÄS MER
Caesarsallad med bacon och kyckling

Darioush Cabernet Sauvignon 2015, nr 92422. 958 kr. 144 flaskor lanseras 5/7.

Cab och Napa. En duo som alltid kostar. Och smakar. Överprisat i många fall. Men också övergott i flertalet fall. Darioush kostar, men smakar därefter. Vinhuset är skapat av pengar, men också stor vinpassion. Darioush Khaledi med rötter i Shiraz, Iran, har på bara 20 år lyckats skapa en av de främsta firmorna i Napa som fortfarande inte gör dig helt ruinerad. Visst är 958 kronor mycket för en flaska vin. Men vad kostar en bättre Bordeaux idag? Bourgogne? Och prestige-champagne?

Iphone? 

Du kan dricka Darioush Cabernet Sauvignon 2015 idag, om den får några timmar i karaff. På grillen förväntar jag mig en stor t-benstek.

Smakerna är ändligt djupa, intensiva och ack så goda. Cassis, puffar av cigarr, ceder, sandelträ och strama tanniner vittnar om ett långt liv. Om man nu hinner vänta.

Läs mer

Fler artiklar