Annons:

Bakat

Vörtbröd

Ingredienser

  • Vörtbröd 2 limpor:
  • 50
    gram gram
    färsk jäst
  • 3
    dl dl
    porter
  • 2 ½
    dl dl
    julöl
  • 50
    gram gram
    smör
  • ½
    dl dl
    rapsolja
  • 1
    dl dl
    mörk brödsirap
  • ½
    msk msk
    malen pomerans
  • 1 ½
    msk msk
    malen ingefära
  • 1
    msk msk
    malen nejlika
  • ½
    msk msk
    malen kardemumma
  • 1
    msk msk
    salt
  • 13 ½
    dl dl
    rågsikt
  • 3
    dl dl
    russin

Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.Blanda i lite mjöl i taget samt russinen och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.Jäs i bunken till dubbel storlek.Sätt ugnen på 175 grader.Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.