Annons:

Soppa

Vit sparrissoppa med parmesanchips

Ingredienser

  • Vit sparrissoppa med parmesanchips
  • 8
    st st
    vita sparrisar (ca 400 g)
  • ½
    msk msk
    smör
  • 2
    krm krm
    socker
  • 1
    st st
    schalottenlök eller 1/4 gul lök, finhackad
  • 25
    ml ml
    vitt vin
  • 1
    st st
    hönsbuljongtärning (1/4-dels tärning)
  • 1
    dl dl
    vatten
  • 1
    dl dl
    vispgrädde
  • 1
    krm krm
    salt
  • Parmesanchips:
  • 50
    gram gram
    parmesanost, grovt riven
ev. svartpeppar till parmesanchips

Vit sparrissoppa med parmesanchips

Skala och koka sparrisen i så pass mycket saltat vatten att det precis täcker i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt stå och dra i ytterligare 5 minuter. Skär sparrisen i bitar och fräs dem i en kastrull i smör och socker utan att bryna. Tillsätt finhackad schalottenlök. Slå på det vita vinet och koka torrt. Tillsätt hönsbuljong, vatten och grädde och koka lätt tills sparrisen blivit mjuk. Mixa. Smaka av med salt och sila genom finmaskig sil. Fyll den varma soppan i varma djupa tallrikar eller skålar. Dekorera med ett parmesanchips.

Parmesanchips

Sätt ugnen på 225 grader. Fördela den rivna osten på en plåt med bakplåtspapper. Mal ev. lite svartpeppar över. Grädda tills osten smält och blivit lätt brun i kanten. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.