Annons:

Buffémat Tillbehör

Varm sallad med gnocchi och pumpa.

Varm sallad, eller Gnocchi på franska kanske, gott är det i allafall så prova för sjutton!

Ingredienser

  • Gnocchi (fransk variant)
  • 100
    gram gram
    Smör
  • 2
    dl dl
    Vatten
  • 2
    nypa nypor
    Salt
  • 2
    dl dl
    Vetemjöl
  • 5
    st st
    Ägg
  • 1
    msk msk
    Dijonsenap, en rejält rågad
  • 1 ½
    dl dl
    Parmesanost, fint riven
  • 1
    dl dl
    Färska örter, finhackade
  • Del 2
  • 1
    st st
    Smör, en klick
  • 1
    st st
    Olivolja, en skvätt
  • 100
    gram gram
    Bacon
  • ½
    dl dl
    Timjan, färsk och finhackad
  • 1
    dl dl
    Picklad pumpa - du hittar receptet på Din Vinguide
  • 250
    gram gram
    Skogschampinjoner
  • 2
    dl dl
    Kycklingbuljong
  • 2
    msk msk
    Äppelcidervinäger
Salt, vitpeppar och en gryta med kokande vatten.
Till steg två behöver du en klick smör, salt och svartpeppar från kvarnen, samt till servering riven parmesan och några kvistar färsk timjan.

Jag vet faktiskt inte vad jag skall kalla det här. Varm sallad, eller Gnocchi på franska kanske, gott är det i allafall så prova för sjutton gubbar. Jag fick inspirationen till den här rätten när jag tittade på Youtube när Thomas Keller lagade mat, lagade den och åt den tillsammans med min lammstek från i onsdags. Det var gott med stort G kan jag lova.

Så nu skall vi göra Gnocchi på franska, och då börjar vi vmed en Paté a choux eller en brandadedeg. Smält smör och häll på vattnet i en kastrull med tjock botten, koka upp och rör sedan ner mjölet. Rör med rejäla tag, med en träslev tills degen lossnar i kanterna, dra då kastrullen från värmen och rör i äggen ett i taget. Rör ordentligt, det är rörandet som gör fluffet i de färdiga gnocchisarna, när alla ägg är i, skall även de andra ingredienser ner i smeten. Rör ordentligt tills allt är blandat och häll sedan ned smeten i en spritspåse med slät tyll (munstycke).

Nu skall vi spritsa ner små kluttar i småkokande salta vattnet. Spritsa och klipp av bitar som är ungefär 1,5 cm långa. Klipp ner cirka 10-20 stycken i taget. Först sjunker de ner, när de har flutit upp och liksom puffat upp en smula, då tar du upp dem och lägger dem att torka på en kökshandduk. Fortsätt tills alla gnocchis är klara, så är det dags för steg 2 i produktionen.

 

Steg 2 börjar med att du tar fram en rejäl stekpanna eller stekgryta på spisen (du skall få plats med alla ingredienser). Smält en klick smör och fyll på med lite olja, när smöret tystnat ner med vitlök och bacon, låt det fräsa en liten stund innan du slänger ner svampbitarna. Låt vätskan släppa ifrån svampen och sedan sugas in igen i svampen innan du tar upp dem, baconet och vitlöken och lägger åt sidan ett tag. Nu skall vi steka gnocchi i omgångar, i både smör och olja, ner med dem och låt dem få en lite gyllene frasig yta. När allt är färdigstekt skall det blandas, ner igen i grytan och häll över buljong låt den koka upp och skvätt i äppelcidervinäger och en klick smör, blanda ner den picklade pumpan och smaka av med timjan, salt och peppar från kvarnen. Servera med lite riven parmesan och några strån färsk timjan, som den är eller tillsammans med valfritt kött av lamm, kyckling eller vilt. Se bild här!