Annons:

lamm

Vårlamm med rostade grönsaker

Vårlamm med rostade grönsaker, gremolata och olivsmör

Ingredienser

  • Vårlamm
  • 800
    gram gram
    Urbenat vårlamm (stek, sadel eller bog)
  • 1
    nypa nypor
    Salt, Peppar, Örtkryddor
  • Gremolata
  • 3
    dl dl
    Bladpersilja
  • 2
    st st
    Rostade vitlöksklyftor
  • 2
    msk msk
    Citronzest
  • 1
    dl dl
    God olivolja
  • Rostade grönsaker
  • 1 ¼
    kg kg
    Blandade grönsaker, betor och rotfrukter
  • 100
    gram gram
    Babyspenat
  • Olivsmör
  • 200
    gram gram
    Smör
  • 50
    st st
    Urkärnade och hackade svarta oliver
  • ½
    dl dl
    Olivolja
  • 1
    msk msk
    Hackad gräslök
  • 1
    msk msk
    Plockad, hackad timjan
  • ½
    st st
    Finrivet skal från citron
  • 1
    nypa nypor
    Salt och svartpeppar

Vårlamm:

Temperera köttet i minst 2 timmar. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter.

Grilla eller stek till önskad stekgrad, ca 56-58 grader. Om du steker t.ex. en hel lammstek, börja med att bryna i panna och kör sedan klart lammet i ugn på låg temperatur (ca 90 grader).

Låt vila minst 20 minuter innan du skär köttet.

Gremolata:

Mixa alla ingredienser i en mixer

Rostade grönsaker:

Skär grönsakerna i önskad storlek. Salta och peppra. Lägg på en plåt och vänd i olivolja. Rosta i ugn på ca 200 grader tills grönsakerna fått fin färg och bra konsistens. Blanda ner gremolatan och spenaten. Servera.

Olivsmör:

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar och kanske lite citronsaft.