lamm
Vårlamm med rostade grönsaker
Vårlamm med rostade grönsaker, gremolata och olivsmör
Ingredienser
- Vårlamm
-
800gramUrbenat vårlamm (stek, sadel eller bog)
-
1nypaSalt, Peppar, Örtkryddor
- Gremolata
-
3dlBladpersilja
-
2stRostade vitlöksklyftor
-
2mskCitronzest
-
1dlGod olivolja
- Rostade grönsaker
-
1 ¼kgBlandade grönsaker, betor och rotfrukter
-
100gramBabyspenat
- Olivsmör
-
200gramSmör
-
50stUrkärnade och hackade svarta oliver
-
½dlOlivolja
-
1mskHackad gräslök
-
1mskPlockad, hackad timjan
-
½stFinrivet skal från citron
-
1nypaSalt och svartpeppar
Vårlamm:
Temperera köttet i minst 2 timmar. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter.
Grilla eller stek till önskad stekgrad, ca 56-58 grader. Om du steker t.ex. en hel lammstek, börja med att bryna i panna och kör sedan klart lammet i ugn på låg temperatur (ca 90 grader).
Låt vila minst 20 minuter innan du skär köttet.
Gremolata:
Mixa alla ingredienser i en mixer
Rostade grönsaker:
Skär grönsakerna i önskad storlek. Salta och peppra. Lägg på en plåt och vänd i olivolja. Rosta i ugn på ca 200 grader tills grönsakerna fått fin färg och bra konsistens. Blanda ner gremolatan och spenaten. Servera.
Olivsmör:
Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar och kanske lite citronsaft.

Redaktionen