Annons:

Asiatiskt Fågel Kryddstarkt

Ugnsrostad sechuankryddad gårdskyckling

Ugnsrostad Gårdskyckling kryddad med sechuanpeppar,kardemumma och soja samt en kryddig kikärtssallad med granatäppelkärnor och ruccola.

Ingredienser

  • Kyckling
  • 2
    st st
    Stora kycklingar
  • Kryddsmöret
  • 250
    gram gram
    rumstempererat smör
  • 1
    msk msk
    japansk soja
  • 1
    msk msk
    hel sechuanpeppar
  • 1
    msk msk
    hela kardemummakärnor
  • 1
    tsk tsk
    lökpulver
  • 1
    tsk tsk
    vitlökspulver
  • Kryddblandning till kikärtorna
  • ½
    tsk tsk
    curry
  • 1
    krm krm
    lökpulver
  • ½
    tsk tsk
    vitlökspulver
  • ½
    tsk tsk
    gurkmeja
  • 2
    krm krm
    chiliflakes
  • 1
    krm krm
    sellerisalt (alt vanligt salt)
  • Salladen
  • 2
    st st
    stora nävar ruccola
  • 1
    st st
    rostad paprika i fina strimlor. Rosta själv eller köp färdiga på burk.
  • 1
    st st
    bit purjolök ca 5-10 cm delad på mitten och fint strimlad
  • 1
    st st
    Rostade kikärtor efter behov
  • 1
    msk msk
    olivolja
  • 1
    tsk tsk
    olivolja smaksatt med chili
  • 1
    st st
    zest och saft från 1/2 citron
  • 2
    tsk tsk
    honung
  • 1
    st st
    riven vitlöksklyfta
  • 2
    nypa nypor
    salt
  • 1
    krm krm
    nymalen svartpeppar.
  • 1
    dl dl
    avsvalnad kokt matvete
  • 1
    st st
    Kärnor från 1 granatäpple

KYCKLINGEN:

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta undan en liten klick smör som du låter smälta över kycklingen när den är klar. Smörj in kycklingarna med resten av smöret och peta även in smör under skinnet. Jag brukar även smörja ordentligt inuti kycklingen. Lägg kycklingarna på ett galler med en plåt eller liknande under eftersom det droppar en del. Kör in kycklingarna på 225 grader i ca 60 min.

När de är klara penslar du med en liten klick smör och låter de stå till sig ca 10 min innan servering.

 

KIKÄRTORNA:

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll av en burk med konserverade kikärtor ( ca 230 g avrunnen vikt ) och skölj de i kallt vatten i ett durkslag eller en sil. Låt de rinna av ordentligt och häll sedan ut de på en plåt eller i en ugnssäker form. Strö över kryddblandningen och skaka ordentligt.  Kör de i ugnen på 225 grader i 10 minuter och skaka ett par ggr under tiden de är inne. Ta ut de och låt de svalna.

SALLADEN:

Blanda oljor, citronsaft, citronzest, paprikastrimlor, vitlök, honung salt och peppar till en dressing och ställ åt sidan.

Blanda ruccola , purjo , matvete och kikärtor i en bunke. Häll på dressingen det sista du hör innan servering, Blanda ordentligt och toppa med granatäppelkärnorna.

Servera med kokt matvete, ris, quinoa, bulgur eller gör en dubbel sats av salladen och ha den som enda tillbehör.

Jag tycker denna rätt är så saftig, fräsch och full av smak att en sås blir typ överflödig här.