Annons:

Soppa

Tomatsoppa med saltbasilika och frasiga örthjärtan

Ingredienser

  • Tomatsoppa med saltbasilika:
  • 3
    st st
    gula lökar, hackade
  • 1 ½
    l l
    vatten
  • 2 ½
    kg kg
    krossade tomater
  • 5
    st st
    vegetariska och gärna ekologiska buljongtärningar
  • 3
    tsk tsk
    saltbasilika (Skillebyholm) eller hackad färsk basilika och salt (torkad basilika går nog också bra).
  • 2
    nypa nypor
    socker
  • 4
    dl dl
    matlagningsgrädde
  • Frasiga örthjärtan 10 st:
  • 2
    st st
    plattor fryst smördeg, tinad
  • 1
    st st
    ägg, uppvispat
svartpeppar

salt

torkad hackad rosmarin och torkad timjan

Boxholms Ost ” Havssalt och Örter”, i små bitar

Tomatsoppa med saltbasilika och frasiga örthjärtan

 

Stek löken mjuk i olja utan att den tar färg. Tillsätt vatten, krossade tomater, buljong, socker och saltbasilika. Koka under lock ca 15 minuter. Mixa ev slät med mixerstav. Rör i grädden och smaka av med peppar och ev salt.

Frasiga örthjärtan 10 st

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en skärbräda och strö över torkad rosmarin och timjan. Lägg på plattorna, lite omlott och kavla ut. Ta ut hjärtan med t ex en pepparkaksform, jag använde en mindre utstickare. Ta små bitar ost och lägg på hälften av hjärtanen. Pensla kanterna med ägg och fäst överdelarna genom att trycka ihop kanterna ordentligt. Pensla med ägg och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen eller tills de har fått färg. Servera direkt.