Annons:

Fläskkött Kryddstarkt Soppa

Tomatsoppa från Alentejo, Portugal

En mustig tomatsoppa från det soliga Alentejo i Portugal

Ingredienser

  • Tomatsoppa med chorizo, sidfläsk och ägg
  • 150
    gram gram
    Rökt sidfläsk, tärnat
  • 100
    gram gram
    Chorizo, skivade (slantade)
  • 1
    st st
    Gul lök
  • 400
    gram gram
    Mogna tomater (skalade, urkärnade och skurna i små bitar)
  • ½
    st st
    Grön paprika, fint tärnad
  • ½
    st st
    Röd paprika, fint tärnad
  • 1
    st st
    Vitlöksklyfta, finhackad
  • 1
    dl dl
    Hönsbuljong
  • 1
    st st
    Lagerblad
  • 8
    dl dl
    Vatten
  • 5
    st st
    svartpepparkorn
  • 4
    knippe knippen
    Färsk koriander
  • 4
    tsk tsk
    Olivolja
  • 2
    dl dl
    Krutonger
  • ½
    krm krm
    salt, mald svartpeppar & chili
  • Pocherade ägg
  • 4
    st st
    Ägg
  • 2
    tsk tsk
    Ättika
  • 1
    l l
    Vatten
  • 1
    tsk tsk
    Salt
För fyra portioner går det åt ungefär en kruka koriander, dock beroende på hur mycket du gillar denna ört. Kryddangivelsen i slutet på receptet av salt, peppar och chili ska vara utifrån din egen smak men är också beroende på hur mycket sälta du får av sidfläsket och styrka från chorizon.

Gör så här:

Stek sidfläsket och korven i en panna, lyft ut dem men lämna kvar fettet i pannan. Lägg korven och fläsket och sidan. Stek löken så den får lite färg i det kvarvarande fettet, tillsätt vid behov lite olivolja. Lägg ned tomaterna och svartpepparkornen med löken och låt detta fräsa ihop på låg värme i cirka 5 minuter, tillsätt sedan hönsbuljongen och lagerbladet. Låt sjuda på låg värme i ytterligare 10 minuter. Lägg därefter ned paprikan och häll på vattnet, tillsätt en nypa salt och låt det småkoka i 10-20 minuter, när det är några minuter kvar är det dags att hälla i vitlöken. En del väljer att mixa soppan men jag gillar att få den lite mer rustik så att texturerna är tydliga.

Under tiden som soppan kokar är det dags att pochera äggen. Koka upp vatten med ättikan och en nypa salt. Jag gör dem ett åt gången. Använd rumstempererade ägg och kläcka dem en skål, se till att gulan är hel. Låt vattnet koka upp, sänk värmen så det sjuder, ta en sked och skapa en virvel och häll ned ägget sakta i mitten av detta. Lyft bort kastrullen och låt ägget ligga i vatten i cirka 3-4 minuter och ta upp det med en hålslev och lägg det i en sopptallrik. Jag vill ha en rinnig äggula som krämar till soppan.

Smaka av soppan, salta och krydda med peppar och chili vid behov (beror på chorizon). Häll soppan över ägget, chorizon, sidfläsket, krutonger samt lite färsk koriander och stänk på lite bra olivolja (mina portugisiska vänner brukar säga: when in doubt use more olive oil).

Servera med vitt bröd.