Annons:

Bakat Brunch Buffémat

Tomato Cobbler – smulpaj med tomat, timjan och bacon

Här en härlig paj fylld med tomater och toppad med smakrik deg, precis som en smulpaj.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 3
    msk msk
    smör
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor
  • 1
    st st
    medelstor gul lök, finhackad
  • 4
    st st
    skivor rökt bacon, i bitar
  • 1
    st st
    jalapeno, fint hackad
  • 3
    st st
    stora tomater, skurna i stora bitar
  • 1
    tsk tsk
    brunt socker
  • 3
    tsk tsk
    vetemjöl
  • 2
    dl dl
    körsbärstomater, skurna på hälften
  • 1
    tsk tsk
    färsk timjan
  • Topping
  • 1 ½
    dl dl
    vetemjöl
  • 1 ½
    tsk tsk
    bakpulver
  • 1
    tsk tsk
    socker
  • 30
    gram gram
    kallt osaltat smör, i små bitar
  • dl dl
    mjölk + lite mer för pensling
  • 2
    tsk tsk
    senap
  • 1
    tsk tsk
    färsk timjan
Fyllning:
salt
Topping:
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och stek lök, vitlök, bacon och jalapeno tills gyllenbrunt ca 5 minuter. Lägg i skurna tomater, brunt socker och salt. Sjud tills tomaterna är mjuka ca 5 minuter. Ta av från värmen. Rör i vetemjöl, körsbärstomater och timjan.

Toppning

Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt och peppar. Tillsätt det kalla smöret. Blanda med händerna tills det är grovkornigt med synliga smörbitar. Blanda i mjölken, senapen och timjan. Degan ska vara kladdig men undvika att överarbeta den. Lägg tomatfyllningen i en ugnssäker form. Gör bollar av degen och lägg ovanpå. Pensla degen med mjölk. Baka i ca 45-50 minuter eller tills degen är gyllenbrun.