Annons:

Brunch Fågel Fisk Fläskkött Grönsaker/Vegetariskt Grytor/långkok Kalv lamm lax Nötkött

Tikka Masala-sås

Smakrik sås som passar till allt!

Ingredienser

  • Tikka Masala-sås
  • 1
    st st
    gul lök
  • 1
    st st
    klyfta vitlök
  • 2
    msk msk
    finhackad färsk ingefära
  • 1 ½
    tsk tsk
    hel spiskummin
  • 1 ½
    tsk tsk
    korianderfrön
  • ½
    st st
    kanelstång, ca 2 cm
  • 1
    tsk tsk
    fänkålsfrön
  • 4
    st st
    kryddnejlikor
  • 4
    st st
    gröna kardemummakapslar
  • 1
    burk burkar
    krossade tomater (400 g)
  • ½
    dl dl
    cashewnötter eller solrosfrön
  • 2
    tsk tsk
    strösocker
  • 1
    dl dl
    vispgrädde
  • 1 ½
    dl dl
    vatten
  • 2
    msk msk
    matyoghurt
  • 3
    msk msk
    smör eller ghee
  • 1
    tsk tsk
    salt

Fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med alla kryddor i smör till det börjar dofta. Tillsätt krossad tomat, cashewnötter och strösocker. Låt koka ihop 5 min. Mixa såsen slät med en mixer. Tillsätt grädde och vatten och mixa lite till. Låt såsen koka under lock i 15 minuter. Tillsätt valfritt stekt eller kokt kött, fisk, fågel, växtbaserat protein eller grönsaker till grytan och rör i matyoghurten. Låt grytan puttra ytterligare 20 min för att allt ska bli varmt. Servera med naanbröd, ris, raita eller annat du tycker är gott.