Annons:

Tartelett med granskottskola, lakritsgéle, sockerkaka och rabarbersorbet

Ingredienser

  • Tartelett
  • 115
    gram gram
    Mjöl
  • 30
    gram gram
    Vatten
  • 30
    gram gram
    Smör
  • 10
    gram gram
    Äggula
  • 3
    gram gram
    Salt
  • 7
    gram gram
    Socker
  • Sockerkaka
  • 50
    gram gram
    Smör
  • 90
    gram gram
    Socker
  • 1
    st st
    Ägg
  • 60
    gram gram
    Mjölk
  • 100
    gram gram
    Vetemjöl
  • 1
    tsk tsk
    Bakpulver
  • 1
    st st
    Salt
  • Granskottskola
  • 50
    gram gram
    Smör
  • 70
    gram gram
    Ljussirap
  • 50
    gram gram
    Socker
  • 50
    gram gram
    Grädde
  • 6
    gram gram
    Granskott
  • 5
    gram gram
    Granskottolja
  • Lakritsgelé
  • 7
    st st
    Gelatinblad
  • 50
    gram gram
    Citronjuice
  • 50
    gram gram
    Vatten
  • 100
    gram gram
    Socker
  • 1
    gram gram
    Svartfärg
  • 3
    gram gram
    Lakritspulver
  • 1
    gram gram
    Pektin
  • Rabarbersorbet
  • 600
    gram gram
    Rabarber
  • 1
    st st
    Citron
  • 200
    gram gram
    Socker
  • 200
    gram gram
    Vatten
  • 80
    gram gram
    Glykos
  • 5
    gram gram
    Agar agar

Blanda alla ingredienser i degblandare och kör i cirka tre minuter. Knåda degen på bänken och låt vila i vakuumpåse i kyl cirka 20 min. Kavla ut och gör tarteletterna enligt instruktion. Baka på 180°C cirka 30 minuter.

Vispa ihop smör och socker pösigt. Vispa sedan ned ett ägg i taget. Vänd ner mjölk och vänd sedan försiktigt ner mjöl, bakpulver och salt. Olja in en bakplåt med silikonmatta. Häll smeten på bakplåten. Grädda i ugn 180°C till gyllene, cirka 10 min. Stansa ut i rundlar. Resterande deg från kakan läggs in i ugnen på 100°C, mixa sedan ner till ett kaksmul i kannmixer.

Hacka granskotten smått och blanda ihop med granskottsolja, spara till senare. Koka ihop sirap, socker, grädde med hjälp av termometer till 125°C. Tag bort från värmen och vänd ner smör. När smöret smält, vänd ned granskott och granskottsoljan. Låt svalna i kastrullen.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka ihop citronjuice, vatten, socker, svartfärg, lakritspulver och pektin. Låt bubbla i cirka 30 sekunder. Sila av gelatinbladen och krama ur vattnet. Blanda ner gelatinbladen i lakritsvätskan. Häll ut gelén på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet. Stansa sedan ut rundlar när gelén stelnat.

Skala rabarber n och skär ner i mindre bitar. Spara skalet. Frys bitarna i minst 1 timme. Koka upp citronjuice, socker, vatten, glykos , agar agar och skalen från rabarberna . Låt lagen dra i minst fem minuter. Sila av lagen. Mixa sedan lagen med den frysta rabarbern till en slät juice. Kör smeten i glassmaskin.