Annons:

Bakat Dessert

Tårta av mandelmaräng och jordgubbskräm

Per Bäckström tipsar här om en mycket användbar tårtbotten av mandelmaräng och en god kräm av jordgubbar att fylla tårtan med.

Ingredienser

  • Mandelmarängbotten
  • 100
    gram gram
    strösocker
  • 75
    gram gram
    ägg
  • 80
    gram gram
    malen mandel
  • Jordgubbskräm
  • 500
    gram gram
    jordgubbspuré
  • 50
    gram gram
    pressad citron
  • 75
    gram gram
    strösocker
  • 17
    gram gram
    pektin
  • 15
    gram gram
    vodka
  • 5
    gram gram
    citronsyra
  • 3
    st st
    gelatinblad

Här kommer ett par sköna recept som man kan använda till tårta eller bakelser.

Mandelmarängbotten

Vispa socker och ägg vitt och luftigt. Vänd ner mandeln med stora luftiga tag för hand. Klä en bakform med smörpapper och fyll den med marängen. Grädda i 180 grader i ca 15-18 min tills den är lätt brun. Låt svalna, tryck kakan jämn och skär ut ur formen. Skär eller stansa ut bottnar.

Jordgubbskräm

 

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda citronsyra med vodkan så den löser sig. Blanda pektin med den ena mängden socker. Koka upp puré, citron med den andra mängden socker. Tillsätt pektinsockret och koka under omrörning i 3-4 minuter så den tjocknar. Tillsätt sist gelatinbladen som vattnet kramats ur. Rör slätt. Häll över i en plastbytta, plasta ytan med plastfilm och ställ i kyl. Använd som tårtfyllning eller på en kaka, toppa gärna med grädde och färska bär