Annons:

Grönsaker/Vegetariskt Grytor/långkok Vegan

Syrahbelugagryta med rödbetor

Behandla dina linser med samma passion och respekt som om du gjorde en mustig köttgryta. Råvara, kunskap och kärlek är nyckeln till bra mat!

Ingredienser

  • Syrahbelugagryta
  • 1
    st st
    Gullök
  • 2
    st st
    Vitlöks klyftor
  • 2
    st st
    Morot
  • 4
    st st
    Rödbetor
  • 3
    dl dl
    Belugalinser
  • 2
    dl dl
    Rött vin (gärna Syrah)
  • 1
    dl dl
    Tomatpuré
  • 1
    tsk tsk
    Grönsaksbuljong
  • 20
    gram gram
    Färsk timjan
  • 2
    st st
    Lagerblad
  • 2
    st st
    Kryddpeppar hel
  • 2
    st st
    Enbär hel
  • 6
    dl dl
    Vatten
  • 2
    msk msk
    Balsamvinäger

Klyfta löken och stek i valfritt fett (smör/olja)
Pressa i vitlöken och fortsätt steka tills löken blivit mjuk.
Skala rotfrukterna och hacka upp dem i passande form och storlek.
Häll ner dem i grytan tillsammans med grönsaksbuljongen och låt dem stekas lätt i 5 minuter.
Häll i vinet, linserna, tomatpurén och kryddorna tillsammans med den angivna mängden vatten.
Höj värmen för att få ett uppkok och sänk sedan till lågvärme för att låta grytan puttra under lock i ca 45-60 min. Rör med jämna mellanrum och tillsätt mer vatten om så behövs.
Smaka av linserna så att de fått önskad konsistens. Om inte, låt koka tills du fått den mjukhet som önskas.
Smaka slutligen av med balsamvinäger, salt & peppar.

Serveras med tex bulgur och gärna det vin som finns kvar i flaskan. Genom att använda samma vin i maten som i glaset bygger man lättare samkbryggor dem emellan.