Annons:

Fisk

Svensk bläckfisk med ramslök och forellrom

Svensk bläckfisk med smörslungad ramslök, persiljekräm, friterad ingefära, ramslöksvinägrett och forellrom

Ingredienser

  • Bläckfisk
  • 1
    st st
    Bläckfisk
  • Persiljekräm
  • 200
    gram gram
    Bladpersilja
  • 2 ½
    dl dl
    Rapsolja, varmpressad
  • 1
    st st
    liten rotselleri, skalad och i små bitar
  • Vinägrett
  • 1
    del delar
    Hälften av den osilade örtoljan
  • 1
    del delar
    ramslök, strimlad
  • 1
    del delar
    citronzest, julienne
  • Friterad ingefära
  • 100
    gram gram
    Ingefära, Julienne

Bläckfisk:
(1 bläckfisk räcker till ca 6-10 portioner)

Rensa bläckfisken. Skär kroppen och armarna i lämpliga bitar. Använd ”vingarna” och torka dem i ugn på 60 grader (tills helt torra) och puffa dem sedan i fritösen i ca 180 grader. Kommer bli perfekt smakförstärkare men tar sin lilla tid i ugnen (minst 5 timmar).

Armarna och kroppen steker du hastigt, ca 1 min, i en väldigt varm panna med lite olja och smör. Salta och lägg på papper så fettet sugs upp. Servera direkt. (Se alltså till att allt är klart för servering innan du steker bläckfisken)

Persiljekräm:
Värm vanlig rapsolja till ca 43 grader och lägg grovt plockad persilja i en mixerkanna. Häll över oljan och mixa på högsta fastighet ca 2 min. Sila hälften av örtoljan och spara den andra hälften.

Koka rotsellerin mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa sedan rotsellerin med den silade örtoljan. Smaka upp med salt och några droppar citronjuice. Servera persiljekrämen ljummen.

Vinägrett:
Rör ner generöst med ramslök och citronzest i den osilade örtoljan, ungefär lika delar. Smaka upp med citronjuice så det bryter bra med resten av rätten.

Friterad ingefära:
Fritera i 160 graderar olja tills de nästan tar färg. Salta lätt och låt torka i ugn på 60 grader i någon timme tills de är helt krispiga. Det blir en intensiv smak av ingefära som kommer ge en häftig smakeffekt.

Smörslungad ramslök:
Använd den finaste ramslöken och värm upp en bra klick smör i kastrull, ta av från värmen och rör ner ramslöken. Vänd runt och servera direkt.

Garnering:
Forellrom

Den Puffade bläckfisken

Montering:
Se till att allt är klart för servering innan du steker bläckfisken och slungar ramslöken i smör.

Lycka till!