Annons:

Bakat Bröd hårdost mjuk ost Soppa

Surdeg grundrecept

Ingredienser

 • Surdeg,
 • 1
  st st
  Glasburk med tättslutande lock
 • 3
  dl dl
  Vetemjöl
 • 3
  dl dl
  Ekologiskt
 • vatten
 • ljummet och oklorerat

Idag tänkte jag bjuda på något annat som jag verkligen brinner för nämligen att baka med surdeg. Jag bakar nästan uteslutande mitt matbröd på surdeg. Dels för att smaken är fantastisk men också för att det har en massa andra bra hälsoeffekter då det hjälper kroppen att öka upptaget av mineraler såsom zink, kalcium och järn samt ger en mer stabil blodsockernivå.

Att baka med surdeg tar lite tid och man bör räkna med att det tar mellan 24-48 timmar från det att du väckt surdegen tills dess att det är färdigt. Men det är väl värt att vänta på.

Jag väckte min surdeg igår morse och plockade alldeles nyss ut några helt fantastiska surdegsfrallor ur ugnen.

Dessa får nu ligga och svalna ett par timmar. Jag kommer att njuta av dessa godingar först imorgonbitti för nu har jag även en beställning på foccacia att göra innan det bär av på årets första Kräftskiva. Äntligen!

För er som är sugna på att starta en egen surdeg så förklarar jag här nedanför hur man gör.

 

Grundrecept på Vetesurdeg

Dag 1
Sterilisera en glasburk med tätslutande lock i ugnen och låt den svalna innan du börjar. Burken behöver rymma ungefär en halvliter.
Blanda 1 dl ekologiskt vetemjöl med 1 dl ljummet oklorerat vatten till en våffelsmetsliknande konsistens och häll i burken. Låt stå i rumstemperatur med locket lite på glänt i 24 timmar.
Dag 2
 Mata surdegen med ytterligare 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl och rör om ordentligt. Låt stå ytterligare 24 timmar med locket lite på glänt.
Dag 3
Samma procedur som dag 2
Dag 4 
Nu har förhoppningsvis surdegen börjat bubbla ordentligt och är klar att användas.
Om den känns för lös är det bara att komplettera med mera mjöl. Konsistensen är viktig och den ska vara trögflytande ungefär som våffelsmet.
 
Förvara surdegen i kylskåp och glöm inte att väcka den genom att ta fram den dagen innan du skall baka och mata den med 1 dl mjöl och 1 dl vatten och låta den stå framme i rumstemperatur.
Lycka till!