Annons:

Fisk Husman

Stekt inlagd strömming!

Stekt inlagd strömming, en riktig svensk klassiker.

Ingredienser

Receptet räcker till ca 20 personer

Stekt inlagd strömming, gör så här:

Börja med lagen:

I med alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Ställ lagen åt sidan och låt den svalna. Inga konstigheter med det så att säga.

IMG_4166

Gör nu örtsmöret som sedan ska läggas mellan strömmingsfiléerna.

Skär dill och gräslök fint och blanda med smöret.

Gå sedan över till att kolla igenom strömmingsfiléerna. Klipp bort fenor och ta ur ryggbenet om det är kvar. Nyfångad strömming är alltid lite svår att bena ur. Därför brukar jag bara skära av huvud och stjärt samt rensa den och skölja dom efter fångsten. Får de sen vila i kylskåpet över natten går det lättare att bena ur dom. Annars gör man som jag gjorde idag och köper färdiga filéer i fiskaffären.

Ta sedan fram ett fat där du blandar mjöl, ströbröd, salt och peppar. Ställ fram örtsmöret.

Lägg upp filéerna på rad och lägg lite örtsmör på varannan filé. Lägg sedan ihop de två och två med skinnsidan utåt och vänd de i ströbrödsblandningen. Lägg de sedan åt sidan i väntan på stekning.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme eller strax över och lägg i en rejäl klick smör. Snåla inte.

När smöret tystnat är det dags att lägga i strömmingen. Stek den ett par minuter på varje sida. Vänd med försiktighet så att de håller sig hela och fina.

IMG_4167IMG_4169IMG_4170IMG_4175

Låt strömmingen rinna av på ett hushållspapper och lägg sedan över strömmingen i en bunke eller skål av något slag. Jag använde mig av en plastbunke med lock idag.

IMG_4177

När lagen svalnat slår du den över strömmingen.

IMG_4178IMG_4183

Täck sedan bunken med ett tätslutande lock eller plast. tex Ninjaplast som är en magiskt bra plast som inte krånglar eller klibbar ihop.

Ställ strömmingen svalt i ett dygn och servera den sedan kall. Funkar jämt! Till frukost mellis lunch och middag, på julbord, påskbord och till midsommar.

Min favorit är att helt enkelt lägga den på en bit knäcke och njuta den till en kall öl utomhus en solig dag.

Hoppas det smakar.