Annons:

Bröd Brunch Grönsaker/Vegetariskt Husman Husmanskost Soppa

Soupe à l’Oignon (fransk löksoppa)

Fransk löksoppa, Soupe à l’Oignon

Ingredienser

  • Soupe à l’Oignon ( fransk löksoppa)
  • 1
    kg kg
    gul lök
  • 60
    gram gram
    smör
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • 1
    msk msk
    strösocker
  • 1
    msk msk
    äppelcidervinäger
  • 2
    l l
    ox- eller köttbuljong
  • 3
    msk msk
    vetemjöl
  • 2
    dl dl
    torrt vitt vin
  • 10
    st st
    svartpeppar korn
  • 2
    st st
    lagerblad
  • 2
    msk msk
    timjan och eller oregano (torkade)
  • 1
    kruka krukor
    timjan (färsk)
  • 250
    gram gram
    krutonger
  • 2
    dl dl
    Parmesan (riven)
Salt och svartpeppar efter behov. Mängden krutonger beror på hur mycket bröd du vill ha och kan anpassas, jag brukar fräsa lite torrt vitt bröd i smör och vitlök.

Grunden till detta recept kommer från Julia Childs och kokboken; Mastering the Art of French Cooking (på svenska Det goda franska köket) av Julia Childs, Simone Beck och Louisette Bertholle. Därefter har jag ändrat lite efter eget behag.

Tillagningstiden är cirka 2-2½ timmar.

Börja med att skiva löken tunt, gärna med en mandolin.

Tag fram en stor gryta. Fräs upp löken på medelhög värme i smöret och olivoljan i ett par minuter. Sänk därefter värmen och låt det hela puttra på låg värme, under lock i cirka 15 minuter.

Tillsätt därefter socker, salt och äppelcidervinäger, rör om och bryn löken i 30-40 minuter utan lock. Här behöver du stå vid spisen och röra om. Jag brukar köra medelhög värme, sänk lite om det behövs – den ska inte steka men den ska få färg. När löken börjar få en vacker lite gyllenbrun färg och är helt mjuk är det klart så långt.

Under tiden kokar du upp två liter ox- eller köttbuljong, det går också bra med annan buljong men jag vill gärna ha den soppan lite mustig. Bäst blir det med riktig buljong som du själv gjort eller köpt i en bättre butik. Färdiggjord fond eller tärningar tenderar att mest smaka salt.

När löken är klar ska du tillsätta vetemjölet, lite pö om pö under omrörning så att mjölet fördelas jämt och inga klumpar uppstår. Häll därefter på vinet, låt koka upp. Därefter häller du på buljongen och lägger i ett 10-tal svartpepparkorn, lagerbladen samt ett de torkade örterna, (här kan du leka lite beroende på vad du gillar, t ex oregano, timjan och/eller rosmarin). Låt det hela sjuda i 30-40 minuter under lock. Smaka av och tillsätt vid behov salt och mald svartpeppar.

Så här långt kan du förbereda soppan. Om du inte ska äta den direkt är det bara ställa den åt sidan, ska du äta nu fortsätt med nästa steg, sätt ugnen på 225 grader.

ta fram krutonger, hacka en kruka färsk timjan, riv ett par dl ost (även här kan du experimentera med olika smaker t ex parmesan, gruyère eller någon annan trevlig hårdost). Häll upp soppan i ugnsfasta skålar eller en större skål, lägg i krutongerna så de täcker ytan, sprid ut örterna och lägg över ett lager riven ost. In med det hela i ugnen och låt gratinera i cirka 10-15 minuter, tills osten börjar får en gyllene färg, ganska högt upp in ugnen. Sedan är det bara att sleva upp!