Annons:

Soppa

Soppa på jordärtskockor med parmachips

Ingredienser

  • Soppa på jordärtskockor med parmachips:
  • 500
    gram gram
    jordärtskockor, skalade och i bitar
  • 3
    st st
    potatisar, skalade och i bitar
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1
    msk msk
    smör
  • 1 ½
    dl dl
    vitt vin
  • ½
    l l
    vatten
  • 2
    st st
    hönsbuljongtärningar
  • 3
    dl dl
    vispgrädde
salt

svartpeppar

10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips:

4 skivor parmaskinka

Fräs jordärtskockor, potatis och vitlök med smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

Parmachips:

Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.

Garnera soppan med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.