Annons:

Dessert

Sommarens goffigaste hallonpaj med vispad pannacotta

Per Bäckström bjuder på sommarens läckraste hallonpaj.

Ingredienser

  • Hallonkompott
  • 15
    gram gram
    vodka
  • 4
    gram gram
    citronsyra
  • 500
    gram gram
    hallonpuré eller färska hallon
  • 75
    gram gram
    strösocker
  • 30
    gram gram
    limejuice, pressad
  • 17
    gram gram
    pektin
  • 75
    gram gram
    strösocker
  • 2 ½
    gram gram
    gelatinblad
  • Vispad vaniljpannacotta
  • 350
    gram gram
    grädde
  • ½
    st st
    citron, pressad
  • 1
    st st
    vaniljstång
  • 57
    gram gram
    strösocker
  • 1
    st st
    gelatinblad
  • Havresmul
  • 200
    gram gram
    smör, mjukt
  • 200
    gram gram
    vetemjöl
  • 200
    gram gram
    havregryn
  • 200
    gram gram
    socker

Paj med glass och goda fyllningar är bland det bästa som finns. Bland mina vänner så brukar vi säga att en ”Goffa tallrik”, där man slevar upp allt man vill ha, är kalasgott. En av mina favorit ”Goffa tallrikar” är en hallonpaj där man gör komponenterna för sig och man får ta mer av det man gillar bäst, precis som det ska vara.

Dag 1

Hallonkompott

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Lös citronsyran i vodka. Koka hallon, limejuice och halva mängden socker.

Blanda den andra mängden socker med pektin och rör ner i koket, låt koka under omrörning i 3 minuter.
Tillsätt gelatin och sist citronsyra, häll över i en liten bunke, plasta ytan och ställ i kyl till nästa dag.

Vispad vaniljpannacotta

Blötlägg gelatin i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp socker, vaniljstång, citron och grädde. Krama ur gelatinbladet och lägg i en skål. Sila över gräddblandningen och rör slät. Plasta ytan och ställ i kyl till nästa dag.

Havresmul

Blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg och grädda gyllenbrunt i 200 grader.

Montering Dag 2
Vispa upp pannacottan till krämig konsistens. Värm smulorna snabbt i ugnen på 200 grader.
Lägg upp allt i olika skålar eller servera som på bilden med färska hallon och örter.

Goffa!