Annons:

Grytor/långkok

Skånsk kalops

Ingredienser

  • Skånsk kalops:
  • 500
    gram gram
    benfritt nötkött av bog, högrev eller s.k. grytbitar
  • 1
    msk msk
    smör
  • 1
    st st
    morot, i stora bitar (ta gärna en extra morot)
  • 1
    st st
    gul lök, i stora bitar (ta gärna en extra lök)
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    krm krm
    vitpeppar
  • 10
    st st
    kryddpepparkorn
  • 1
    st st
    lagerblad
  • 4
    dl dl
    vatten
  • 1
    krm krm
    salt
  • ½
    krm krm
    vitpeppar

Skär köttet i 2×2 cm bitar. Bryn dem i omgångar i smöret i en stekpanna och lägg sedan över dem i en stekgryta. Bryn även morot och lök och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Häll på vattnet lite i taget. Koka under lock på svag värme ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
Ta upp kött, lagerblad och ev några morotsbitar. Mixa resten med en mixerstav eller i en matberedare och kör till en slät och fin sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg kött, sås och morotsbitar i grytan och hetta upp.

Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.