Saffranssemla med cointreau och apelsinskal
Ingredienser
- Anettes saffranssemlor med cointreau och apelsinskal
-
2gramSaffran
-
2mskCointreau, eller annan apelsinlikör
-
300gramSmör, rumsvarmt
-
1lMjölk, fingervarm
-
50gramJäst
-
4dlStrösocker
-
2stÄgg, rumsvarma
-
2nyporSalt
-
4lVetemjöl
- Fyllning
-
200gramMandelmassa
-
1stApeslin, saft och rivet skal
-
50gramMandelspån, rostade
-
2dlVispgrädde
Anettes saffrans semlor
Det här receptet är ganska stort så antingen delar du upp den och gör några semlor och några helt vanliga Saffranskrokar av samma deg. Semlorna är helt underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsindoftande mandelmassan. Mmmm.
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Ljumma mjölken, låt den bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, det rumsvarma smöret, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i minst 40 minuter under en plastpåse (det är bättre än en handduk, för då torkar inte ytan på degen) eller tills den växt till dubbel storlek.
Rulla små bollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under plast i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.
Låt bullarna svalna helt och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät. Det går även att frysa bullarna och spara dem till senare… om man vill!
Smaklig spis!