Annons:

Bakat

Saffranslängd med mandelmassa och vanilj

Ingredienser

  • Saffranslängd med mandelmassa och vanilj, 2 längder:
  • 50
    gram gram
    jäst
  • 5
    dl dl
    mjölk
  • 200
    gram gram
    smör
  • 1
    st st
    ägg
  • 1
    dl dl
    strösocker
  • 2
    st st
    pkt saffran á 0,5 g
  • 15
    dl dl
    mjöl, gärna vetemjöl special
  • Fyllning:
  • 200
    gram gram
    mandelmassa
  • 100
    gram gram
    smör, rumsvarmt
  • 4
    msk msk
    vaniljsocker
  • Ovanpå:
  • 1
    st st
    ägg, vispat
pärlsocker eller mandelspån

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt ägg, socker och arbeta ner det mesta av mjölet (spara 1 dl till utbakning) till en mjuk, smidig deg. Täck degbunken och ställ degen att jäsa ca 40 minuter till dubbel storlek. Gör under tiden fyllningen.
Riv eller skiva mandelmassan och mosa ihop med smör och vaniljsocker och rör samman till en mjuk fyllning. Ta upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Dela den i två delar och kavla ut en i taget till en ca 1/2 cm tjock rektangel på 20×30 cm. Bred ut hälften av fyllningen på vardera delen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen. Rulla ihop på längden till en rulle. Lyft över den till en plåt med bakplåtspapper.Vik under ändarna och klipp sedan ca 1 cm tjocka flikar och vik dem växelvis åt höger och vänster. Jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla en längd i taget med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.