Annons:

Bakat Dessert

Saffransbullar

Saffransbullar

Ingredienser

  • Saffransbullar
  • 25
    gram gram
    Jäst
  • 2
    dl dl
    Strösocker
  • 3
    st st
    Saffran utblandat i sprit (eller 2 pkt)
  • 5
    dl dl
    Mjölk, rumstempererad
  • 175
    gram gram
    Smör, rumsvarmt
  • 2
    nypa nypor
    Salt
  • 2
    nypa nypor
    Kardemumma
  • 17
    dl dl
    Vetemjöl, cirka
  • Fylllning
  • 250
    gram gram
    Mandelmassa
  • 200
    gram gram
    Smör
  • 3
    dl dl
    Strösocker
  • 1
    Apelsin, rivet skal och saft ifrån
  • 2
    msk msk
    Rom, mörk
  • 1
    nypa nypor
    Salt
Ett ägg, råsocker och rostademandelspån att dekorera med.

Jag vill bara börja med att förklara att jag använder lite mindre jäst, längre tid och rumsvarma ingredienser för att få mera smak i bullarna.

Så, nu sätter vi fart. Smula ner jästen i en bunke, häll på sockret och låt dem sedan stå en stund tills jästen smälter. Ner med rumstempererad mjölk, rumsvarmt smör samt kryddor. Veva runt ett par varv innan du häller ner mjölet. Det står cirka 17 dl, för du skall bara hälla på så mycket så att degen blir sidenblank och fortfarande fuktig. Då är den klar! Det är bra om du arbetar den ordentligt. För hand behöver du knåda i minst 10 minuter, i maskin åtminstone 6 minuter.

Sedan plastar du din skål och låter den jäsa i rumstemperatur i minst 1 timma. Under tiden kan du blanda ihop fyllningskrämen.

Baka ut stora rektanglar, bred på fyllning, vik ihop degen på mitten. Alltså den övre halvan över den under halvan, fyllning i mitten. Skär strimlor, vrid runt och knyt ihop. Lägg upp knytena på en bakplåt, låt jäsa i cirka 20 minuter. Pensla med ägg, strö över råsocker och rostade mandelspån. In i ugnen i cirka 8 minuter på 225 grader.

Njut!