Annons:

chark Fågel Fisk Fläskkött Grönsaker/Vegetariskt Grytor/långkok lamm Nötkött Nötkött rött Nötkött vitt Skaldjur Tillbehör Vilt

Risotto

Risotto en krämig italiensk maträtt som görs av ris kokt i buljong och vin. Den kan ätas som huvudrätt eller tillbehör.

Ingredienser

  • Risotto
  • 4
    dl dl
    Arborioris eller avorioris
  • 2
    st st
    Schalottenlök
  • 8
    dl dl
    Höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 ½
    dl dl
    Vitt vin (torrt)
  • 2
    msk msk
    Olivolja
  • 2
    dl dl
    Parmesan (riven)
Salta vid behov

Förberedelser gör (eller värm upp)  buljongen, riv parmesan och finhacka schalottenlöken.

Tillagning

Hetta upp en panna med olivoljan, tillsätt löken och sänk värmen till medeltemperatur. Låt fräsa i ett par minuter under omrörning, löken sak inte få färg men mjukna lite. Häll därefter i riset och rör runt ett två-tre minuter, tills riset blir lätt transparent. Häll därefter vinet och låt det koka koka in under omrörning. När vätskan börjar ta slut, fyller du på med någon deciliter buljong. Sedan är det bara att fortsätta på det sättet tills vätskan kokat in. Det brukar ta ca 20-25 minuter. Gör detta under ställvis omrörning.

Jag vill att riset ska ha lite motstånd kvar men vara genomkokt, när det börjar närma sig slutet av buljongen brukar jag smaka av lite då och då, om risotton inte är helt färdig är det bara att göra lite mer buljong.

När all buljong kokat in, ställ av risotton från plattan, låt vila någon minut och rör sedan ned parmesanen, smaka av och salta vid behov.