Dessert
jul
Julmat
Ris á la Malta
Ris á la Malta
Ingredienser
- Ris á la Malta
-
2dlrundkornigt ris
-
4dlvatten
-
1tsksalt
-
1lmjölk
-
2dlvispgrädde
-
½dlflorsocker
-
1stvaniljstång
- inlagda mandarinklyftor eller apelsinfiléer eller rårörda bär.
-
2stapelsinfiléer från apelsin
Ris á la Malta
Det här är en oersättlig dessert på julbordet. Internationella gäster liknar Ris à la Malta en dessertrisotto.
01. Dela vaniljstången, skrapa ur innehållet och lägg tillsammans med grädden i enrymlig bunke. Låt vaniljstången följa med ner i grötkoket.
02. Låt riset sjuda i vatten och salt under cirka 10 minuter. Rör runt då och då. Häll imjölken, rör runt. Lägg på ett lock och låt sedan gröten svälla i cirka en timme.
03. Vispa upp grädden tillsammans med vanilj och florsocker. Vänd gröten tillsammans med vaniljgrädden.
04. Servera med inlagda mandarinklyftor eller apelsinfiléer eller rårörda bär.