Annons:

Brunch Buffémat Fågel Fisk Fläskkött Grillat Grönsaker/Vegetariskt Hamburgare Nötkött Nötkött rött Nötkött vitt öl Riesling Skaldjur Tillbehör Vegetariskt

Riktigt bra pommes frites (trippelpompa)

Trippeltillagad pommes frites, så kallad trippelpompa

Ingredienser

 • Pommes frites
 • 6
  st st
  potatis
 • 1
  msk msk
  ättika (24%)
 • ½
  l l
  frityrolja eller jordnötsolja
Salt och vatten. Du behöver också en fritös eller traktörpanna samt en termometer.

Hemmagjorda pommes frites är ren och skär lyx, se till att unna dig det!

Det finns många sätt att göra pommes. Första gången jag provade var efter ett program med Heston Blumenthal, men om du googlar kommer du hitta många varianter. En del blötlägger potatisen först, andra går direkt på att förkokar den. Efter kokningen och första friteringen fryser en del dem och andra låter dem stå kylskåp. Vissa kör dubbelfrityr och ytterligare några kör trippelfrityr, vissa är extremt noga med temeraturer och tider andra går mer på känsla. Jag har provat de flesta sätten, men den som jag oftast använder mig av detta då det är förhållandevis enkelt och alltid ger ett bra resultat.

Börja med att fundera på vilken typ av potatis du vill ha. Jag gillar fast potatis då detta ger pommes med lite mer stuns och struktur, andra vill ha en mjölig potatis, då de menar att de blir frasigare. Min erfarenhet säger att om du har bra potatisar blir det bra oavsett om de är fasta eller mjöliga. Dock behöver du vara försiktigare vid kokningen om du använder mjölig potatis då del kan gå sönder om det kokar för hårt. Försök dock att hitta hyfsat stora potatisar, då är det lättare att få jämnstora pommes. Det går dock bra att göra med mindre också.

Förberedelse och kokning

Skala potatisen och skär dem i jämntjocka stavar, ca 0,5-1 cm. Lägg dem i sjudande vatten + någon matsked ättika och låt dem sjuda/småkoka under cirka 8-10 minuter. Under tiden lägger du fram en linnehandduk. När potatisen kokat sprid ut dem på denna och lägg en handduk över. Låt vila i 20-40 minuter. Det du vill är att fukten ska dra ut ur dem.

Fritering x 2 med en frysning emellan

OBS – tänk på att aldrig använda köksfläkten när du friterar och att du har något du kan kväva en eventuell brand med!

Om du har en fritös använd denna, de ger i regel en mer jämn temperatur och är i regel säkrare ur brandsynpunkt. Använd frityrolja eller jordnötsolja, använd inte för mycket. Jag kör old school med en traktörpanna och ugnstermometer, det behövs vara ca 4-5 cm av olja i pannan.

Vid den första friteringen vill du ha en temperatur om ca 150-60 grader. Tänk på att inte lägga i alla pommes på en gång, dela upp det på två eller tre omgångar beroende på storleken på ditt frityrkärl. Fritera potatisen i ca 4 minuter och lägg den därefter på papper eller ett galler så den får torka/droppa av.

När de svalnat frys in dem. De är färdiga att fritera efter några timmar.

Innan det det är dags att äta ska du dock fritera dem en gång till. Denna gång ska oljan upp i ca 180 grader och de ska friteras i 1-2 minuter. De är klara när färgen är gyllene och de flyter upp. Tänk på att inte lägga i alla på en gång efter som att det kommer få temperaturen att sjunka för snabbt och då blir pommes fritesen inte lika bra.

Sedan är det bara att servera med vad du vill ha till, en bit kött, musslor, majonnäs etc.