Annons:

Bakat Buffémat

Rågvetebröd

Inget får mig att må så gott som en smörgås på nybakat bröd en torsdagskväll kl 22.57

Ingredienser

I satts bröd kan bli:
2st limpor, 4 st baguetter, eller 16-20 frallor 

Smula ner jästen i en rymlig bunke. Värm vattnet till 37grader, slå över det i bunken och rör tills jästen har löst upp sig.
Vänd ner allt rågmjöl och börja arbeta degen med en slev. Pyttsa i vetemjöl lite i taget tills degen blivit fast. Häll i olja, yoghurt och salt. Fortsätt att arbeta degen med slev eller för hand och tillsätt vetemjölet pö om pö tills du fått en fin och slät deg. Knåda degen några minuter på mjölat underlag.
Lägg sedan degen tillbaka i bunken, täck över med en köksduk och låt den jäsa i 60min.

När brödet jäst klart dela upp det i önskat antal bröd, forma och grädda i ugnen på 200 grader.

Tid för brödet:
Limpor: 50-60 min i nedre delen av ugnen
Baguette: 30-40 min i nedre delen av ugnen
Frallor: 15-20 min i mitten av ugnen

Tips:
Kalljäs brödet i kylen över natten och baka av när du vaknar för en lyxigare morgon.
Använd då kallt vatten, forma degen direkt till önskad brödform, lägg på plåt och ställ in i kylskåpet.