Annons:

Fläskkött Grytor/långkok Husman Husmanskost Italienskt Nötkött Nötkött rött Pasta

Ragu a la bolognese

Ragu a la bolognese, köttgryta från Bologna

Ingredienser

  • Ragu alla bolognese
  • ½
    dl dl
    olivolja
  • 3
    st st
    morötter (små) - finhackade
  • 3
    stjälkar stjälkar
    blekselleri - finhackade
  • 2
    st st
    gul lök - finhackade
  • 250
    gram gram
    rotselleri - i kuber 1x1 cm
  • 1 ½
    kg kg
    märgpipa eller högrev, skär i bitar 2,5x2,5 cm
  • 300
    gram gram
    rimmat fläsk (fläsksida), skär i mindre bitar
  • 4
    st st
    sardeller
  • 1
    msk msk
    worchestershiresås
  • 100
    gram gram
    tomatpuré
  • 3 ¾
    dl dl
    rött vin (oekat)
  • 7
    dl dl
    kyckling-/hönsbuljong
  • 2
    dl dl
    vatten
  • 3
    dl dl
    vispgrädde
  • 1
    msk msk
    timjan (torkad)
  • ½
    msk msk
    salvia (torkad)
  • 4
    stjälkar stjälkar
    bladpersilja, färsk (stora)
  • 1
    st st
    citron (rivet skal)
Krydda nötköttet med salt och peppar. Använd bladpersiljan som garnering. Servera med pasta , t ex tagliatelle

Förberedelser

Valfritt: Koka fond på kycklingkråset från en ugnsgrillad kyckling. Lägg kråset i en kastrull med ett par matskedar olivolja, tillsammans med delar av skinnet. Lägg i en morot delad i några bitar, en gul lök, halverad, ett lagerblad, två dl vitt vin och ca 7 dl vatten. Sjud i ca 45 minuter under lock. Sila av och kyl buljongen. Innan du använder tar du ta bort det stelnade fettet. Alternativt använder du hönsbuljong eller fond.

Ragu alla Bolognese

Börja med att skära upp köttet i kuber, ca 2,5×2,5 cm stora. Salta och peppra dem och låt dem få rumstemperatur. Bryn köttet och lägg det i en ugnsfastgryta med en rejäl skvätt olivolja i botten. Hacka sardellfiléerna tillsätt dessa tillsammans med tomatpurén, worchestershiresåsen, rotsellerin och persiljestjälkar (finhackade). Häll i fonden. Låt grytan stå på låg värme och sätt ugnen på 200 grader. Steker fläsket, så det får färg men inte sätt att det genomstekt. För över det i grytan. Låt grytan stå och småputtra.

Italiensk soffritto

Gör iordning din soffritto genom att fräsa den finhackade löken, moroten och bleksellerin på låg värme i ca 15-20 min i rikligt med olivolja. När allt börja mjukna så häller du på rödvinet. Låt det hela koka i 2-3 minuter. Häll sedan över allt i grytan. Vätskan ska ungefärligen täcka köttet, vid behov kan du fylla på med ett par dl vatten. Låt det hela koka upp på spisen, skumma av vid behov.

Ugnskokning

Jag brukar tillaga den i ugnen då det ger en jämnare temperatur. Låt det sjuda i ugnen under ca 3 timmar, under lock. Rör om då och då. När köttet är klart, det ska falla samman. Ta ut grytan och sätt den på spisen igen. Beroende på fläsket och din buljong kan du behöva skimma av en del fett innan du tillsätter grädden. Tillsätt grädden och de torkade örterna och låt det hela sjuda i ytterligare 10-15 minuter under ställvis omrörning, smaka av med salt och svartpeppar samt lite rivet citronskal. Det sista ger en liten extra piff av fräschör.

Servera

Servera med pasta, t ex tagliatelle och garnera med lite persilja.