Annons:

Dessert

Rabarberkompott med vaniljgräddfrâiche

Denna fräscha lättsockrade syrliga dessert passar utmärkt till en riesling med hög restsötma så som riesling spätlese

Ingredienser

Rabarberkompott
Rensa och skala rabarben. Skär den i ca 1,5 cm bitar och lägg ner den i en kastrull tillsammans med socker, en skvätt vatten samt vaniljstången. Dela stången och skrapa ut fröna och lägg ner både stången och skrapet i kastrullen. Koka sedan på svag värme i ca 30-50 min tills kompotten fått en fin struktur och kokats samman så väl att inga rabarberbitar finns kvar.
Lägg upp kompotten i serveringskålar och ställ eventuellt in i kylen.

VaniljgräddFrâiche
Vispa grädde och vanlijsocker hårt.
(Vanlijsockret gör det lättare att vispa utan att det blir smör)
Vispa även Crème Frâichen lätt för hand. (me elvisp blir den lätt övervispad och blir lös istället för fast.)
Vänd sedan försiktigt ihop allt.

Jordgubbssallad
Snoppa av jordgubbarna och kvarta dem.
Zesta över citronskal och sockra lätt efter önskemål och beroende på jordgubbens naturliga sötma. Strö över lite ruccola.

Serveringsförslag
Denna dessert är lika god ljummen som kylskåpskall.
Klicka upp Vaniljgräddfrâichen på kompotten och toppa med jordgubbssalladen. Desserten klarar sig någon timma i kylen färdigmonterad om man behöver spara tid.

Passar utmärkt ihop med månadens vintema: Riesling med sötma. Gärna en Spätlese eller en Kabinette med minst 47g restsocker.